Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Abu Muhammad al-Adnani. Arkivbild.

Ryskt utspel om IS-död hånas av USA

Ryssarna påstår att det var de som dödade IS-mannen Abu Muhammad al-Adnani – inte amerikanerna. Det ryska utspelet är "ett skämt" enligt en representant för USA:s försvarsdepartement.

"Enligt uppgifter som bekräftats med hjälp av flera underrättelsekanaler är befälhavare Abu Muhammad al-Adnani en av de likviderade terroristerna", uppger Kreml i ett uttalande.

Ytterligare 40 medlemmar av terrorrörelsen IS dödades i räden som enligt Kreml utfördes av bombflyg, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

USA svarade på onsdagen:

- Rysslands påstående är ett skämt, säger en anonym, högt uppsatt tjänsteman på försvarsdepartement Pentagon.

Rysslands uttalande kom som en överraskning eftersom USA tidigare uppgett att man genomfört en flygräd mot ett fordon där IS andreman al-Adnani färdades utanför Aleppo i Syrien i tisdags, samma dag som IS gick ut offentligt med att han var död.

Hierarkisk struktur

IS har sneglat på hur den irakiska Baathregimens underrättelsetjänst var organiserad innan den krossades av USA under Irakkriget 2003. Det yttersta toppskicket är strikt hierarkiskt, samtidigt som det redan på förhand står klart vem som ersätter vem vid dödsfall.

Det kommer därför inte bli särskilt svårt att ersätta Abu Muhammad al-Adnani – men dödsfallet kan ändå få bittra konsekvenser för IS krig mot regeringarna i Irak och Syrien, förklarar IS-forskaren Michael Jonsson på Totalförsvarets forskningsinstitut.

IS kan dels få svårare att rekrytera eftersom al-Adnani var en karismatisk röst i rollen som propagandachef, dels svärtar dödsfallet IS rykte som etablerades under sommaroffensiven 2014.

- Om man inte ens kan skydda sina högt uppsatta visar det hur pass försvagad gruppen har blivit, samt att den USA-ledda koalitionens underrättelseinhämtning gradvis förbättrats, säger Michael Jonsson.

Slutar ringa varandra

Dödsfallet kan också att sprida en känsla av paranoia inom ledningen. Då finns möjligheten att IS skär ned på den elektroniska kommunikationen för att minska ledningens exponering för amerikansk signalunderrättelseinhämtning.

- Problemet som uppstår när IS slutar vara synlig, och eventuellt slutar kommunicera med satellit- och mobiltelefoner, är att det blir svårare att säkra kontrollen över gruppen, i synnerhet nu när den är så pressad. Personligen tror jag inte att det är särskilt stor risk för att det bildas utbrytargrupper, utan snarare för avhopp och fler som vägrar lyda order, säger Jonsson.