Rysslands president Vladimir Putin och Margarita Simonyan vid en utställning i samband med tv-kanalen RT:s tioårsjubileum 2015.
Rysslands president Vladimir Putin och Margarita Simonyan vid en utställning i samband med tv-kanalen RT:s tioårsjubileum 2015.

Ryskt hån mot underrättelserapport

Frånvaron av konkreta bevis i rapporten där den ryske presidenten Vladimir Putin anklagas för att ha försökt påverka utgången i USA-valet har lett till en våg av hån i Ryssland, inte minst i sociala medier.

ANNONS
|

Aleksej Pusjkov, som sitter i den ryska dumans försvars- och säkerhetsutskott och tillhör Putins parti Förenade Ryssland, liknar underrättelserapporten vid CIA:s påståenden i början av 2000-talet om att Irak hade tillgång till massförstörelsevapen, skriver The New York Times.

Margarita Simonyan, chef för det statliga ryska tv-bolaget RT som i rapporten pekas ut som Putins propagandaverktyg, tackar på Twitter de amerikanska underrättelsetjänsterna för "årets skratt".

"Slappna av"

Även journalisten Aleksej Kovalev, som ofta kritiserat Simonyan och RT, anser att tv-bolagets roll överdrivs kraftigt. "De är inte er nemesis, Amerika. Slappna av", twittrar han.

I de delar av rapporten som offentliggjordes i fredags anklagar underrättelsetjänsterna CIA, FBI och NSA Putin för att under 2016 ha "beordrat en påverkanskampanj" riktad mot det amerikanska presidentvalet.

ANNONS

Syftet ska ha varit att underminera den amerikanska allmänhetens tilltro till den demokratiska processen och att hjälpa Donald Trump att vinna genom att misskreditera Hillary Clinton. Men exakt vad som ligger bakom slutsatserna är oklart.

ANNONS