Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredagsbön i den ryska delrepubliken Dagestan huvudstad Machatjkala. Befolkningen i Dagestan är i huvudsak muslimer. Arkivbild.

Ryskt försvar för könsstympning

En rapport om könstympning i den ryska delrepubliken Dagestan har fått religiösa företrädare i Ryssland att gå ut och försvara kvinnlig omskärelse.

Rapporten visar att sedvänjan där man skär bort hela eller delar av klitoris på unga flickor praktiseras i bergsbyar i den ryska delrepubliken och att myndigheterna inte gör något åt det.

Muftin Ismail Berdijev, som leder en muslimsk organisation i norra Kaukasus och fått medalj av president Putin, gick först ut och försvarade könsstympning i en intervju med Interfax och tyckte att den kunde "tillämpas på alla kvinnor, det skulle vara väldigt bra". Om alla kvinnor omskars "skulle det vara mindre otukt".

Han tog sedan tillbaka sin kommentar och hävdade att han bara skojat och att islam inte kräver att flickor könsstympas.

Men Berdijev fick stöd den kontroversielle prästen och ryska ortodoxa kyrkans förre talesman Vsevolod Chaplin som sade att muslimer har rätt till sina "hävdvunna traditioner".

- Man behöver nog inte omskära alla kvinnor, det behövs inte på ortodoxa kvinnor eftersom de ändå inte bedriver otukt, sade Chaplin.

Chefen för det ryska hälsodepartementets avdelning för folkhälsa, Oleg Salagai, säger att kvinnlig omskärelse "är stympning och inte positivt på något sätt".

Unicef beräknar att ungefär 200 miljoner flickor könsstympas i år, varav 44 miljoner är yngre än 15 år.