Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryska politiker vill förstärka antigay-lagen

Det ska vara olagligt att vara homosexuell på allmän plats. Ryska politiker vill nu göra ett tillägg till den kontroversiella ryska antigay-lag som förbjuder "icke-traditionell" sexuell propaganda riktad mot minderåriga.

Enligt SVT Nyheter Kultur kommer förslaget från parlamentsledamöterna Ivan Nikitjuk och Nikolaj Arefijev som tillhör kommunistpartiet. Uppgifterna är publicerade i Newsweek.

De två parlamentsledamöterna vill förbjuda att man är synbart homo, bi, trans eller queer på allmän plats i Ryssland. Deras förhoppning är att förbudet blir ett tillägg till den kontroversiella så kallade ryska antigay-lag som antogs 2013. Om förslaget antas innebär det att en hbtq-person som kommer ut i det offentliga rummet kan straffas med böter eller fängelse. Den som skyltar med sin "icke-traditionella" sexualitet på en skola, en kulturinstitution eller i en regeringsbyggnad kan dömas till fängelse upp till 15 dagar, enligt SVT Nyheter Kultur.

Ivan Nikitjuk och Nikolaj Arefijev hoppas att förslaget ska stärka den allmänna moralen i Ryssland. Newsweek uppger att Ivan Nikitjuk uttalat till tidningen Izvestija att han tycker att lagstiftningen inte är tillräckligt effektiv som den ser ut i dag:

- Detta är ett aktuellt problem som handlar om nästa generations moral. Om man ser på det ur ett biologiskt perspektiv är det jämförbart med döden att inte fortplanta sig.

Flera stater och människorättsorganisationer har fördömt den ryska antigay-lagen för att diskriminera hbtq-personer. Amnesty menar att den är ett angrepp på yttrandefriheten, skriver SVT Nyheter Kultur.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.