Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ukrainska soldater i Donetskregionen i somras. De senaste veckorna har de inhemska styrkorna gått på motoffensiven på många fronter i de östra delarna av landet.  Bild: Nariman El-Mofty
Ukrainska soldater i Donetskregionen i somras. De senaste veckorna har de inhemska styrkorna gått på motoffensiven på många fronter i de östra delarna av landet. Bild: Nariman El-Mofty

Ryska motgångar ledde fram till mobiliseringen

Det ukrainska motståndet har visat sig hårdare än vad många väntade sig. De senaste veckorna har de också börjat trycka tillbaka Ryssland på flera fronter.
Nu mobiliserar president Putin – och beordrar in ytterligare 300 000 soldater i kriget.

Natten till den 24 februari vaknade många ukrainare till ljudet av explosioner. Det som ingen ville tro skulle ske hade till slut inträffat – kriget hade börjat.

Den ryska invasionen hade föregåtts av en flera månader lång upptrappning längs den gemensamma gränsen. När den långt större krigsmakten väl gick in i grannlandet förutspådde många att utvecklingen skulle vara relativt snabb och drog paralleller till när landet olagligen annekterade Krimhalvön 2014.

Men kriget har inte blivit den framgångssaga som president Vladimir Putin troligen hade räknat med. När vi snart går in på den åttonde månaden med strider går det att konstatera att Ukraina har bjudit konsekvent hårt motstånd, uppbackade av hårda sanktioner och vapenleveranser från väst.

De senaste veckorna har utvecklingen till och med vänt till deras fördel på många fronter, bland annat i Charkiv och Luhansk. Det sistnämnda bedöms vara ett symboliskt viktigt kliv, då regionen varit helt ockuperad av Ryssland sedan början av juli.

Taktiska skenomröstningar till helgen

Men i takt med att ukrainska styrkor åter tagit sig in i områdena har de också gjort fruktansvärda upptäckter. Hundratals gravar har hittats där kropparna bär spår av en ”våldsam död”, enligt lokala myndigheter.

"Flera av kropparna hade händerna bakbundna. En person var begravd med en snara runt halsen. Uppenbarligen var dessa personer torterade och avrättade", skriver Charkivregionens guvernör Oleh Synegubov på sociala medier.

Under tisdagen beslutade de rysktillsatta ledarna i Luhansk, Donetsk och Cherson att de redan till helgen ska genomföra folkomröstningar om att uppgå i den ryska federationen. Det är ett sätt att försöka lägga sordin på den ukrainska offensiven, tror Gudrun Persson, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Om de har sådana skenomröstningar för att ansluta sig till Ryska federationen så blir ju offensiven ett angrepp på Ryssland, säger hon till TT.

Skenomröstningarna skulle även kunna ge Putin större stöd för kriget på hemmaplan – samt stärka moralen bland de ryska förbanden, menar hon.

– Det kan gå väldigt fort i krig om moralen sviker. Det här skulle kunna vara ett positivt incitament för marionettregeringarna i de här områdena, och motivera deras anhängare att det finns någonting värt att slåss för, säger Gudrun Persson.

300 000 soldater kallas in

Ryssland har tidigare tillbakavisat påståenden om att en bred mobilisering ens övervägs och har från officiellt håll hållit fast vid standardbudskapet att allt går enligt plan. Men det är en linje som har visat sig omöjlig att upprätthålla efter de senaste motgångarna.

Under onsdagsmorgonen höll Putin ett tal till det ryska folket där han till slut beordrade en delvis mobilisering i landet – 300 000 soldater kommer att kallas in från och med i dag.

– För att skydda vårt moderland, dess suveränitet och territoriella integritet, för att säkerställa säkerheten för vårt folk och folk i de befriade territorierna, anser jag att det är nödvändigt att stödja förslaget från försvarsministeriet och generalstaben att genomföra partiell mobilisering i den ryska federationen, säger Putin i talet där han betonar att det i dagsläget endast handlar om reservister.

LÄS OCKSÅ: En farlig situation som fort kan utvecklas till det sämre

LÄS OCKSÅ: Putin beordrar delvis mobilisering

LÄS OCKSÅ: Hundratals kroppar grävs upp: "Antalet döda kan överstiga Butja"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.