Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: TT 

Ryska militären vill förbjuda selfies

Ett nytt lagförslag från Rysslands försvarsdepartement förbjuder militär personal att publicera selfies på sociala medier. Detta av rädsla för att det skulle kunna avslöja deras position, skriver BBC.

I förslaget står det att bilder, videor och annat material som laddas upp på internet kan avslöja militära detaljer som är användbara för en fiende. Automatisk geolocation kan också visa var militären befinner sig.

Rysslands försvarsdepartement varnade för att utländska underrättelsebyråer och terroristgrupper kunde använda information som de ryska soldaterna lade ut för att "destabilisera den interna politiska och sociala situationen i olika delar av världen", enligt Moskva Times . Orsaken är att geolokaliseringsdata - nu en vanlig funktion i de flesta sociala medienätverk -  kan användas för att identifiera platsen där ett inlägg eller ett foto laddats upp med några meters felmarginal. 

Tidigare har ryska soldaters inlägg avslöjat deras position i Ukraina och Syrien. Bland annat i juli 2014, när BBC-journalisten Myroslava Petsa twittrade en bild på ett inlägg av en rysk soldat som visar hur raketer levererades till pro-ryska rebellerna i Ukraina.

Ryssland har kontinuerligt förnekat att man stödjer pro-ryska rebeller i Ukraina. Men VICE-journalisten Simon Ostrovsky lyckades, bland annat med hjälp av sociala medier, bekräfta ryska soldaters närvaro i landet

Selfieförbudet väntas träda i kraft i januari 2018.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.