Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryska medier: Över 50 döda i gruvbrand

Branden i en gruva i Sibirien i Ryssland har troligen krävt 52 dödsoffer. Uppgiften kommer från den ryska statliga nyhetsbyrån Tass. Enligt AP var detta inte gruvans första olycka med flera dödsfall som följd, och så sent som i april fann en myndighet flera säkerhetsbrister.

Tass hänvisar till källor som säger att ingen av dem som fanns kvar i kolgruvan har överlevt. "Enligt preliminär information finns inga överlevande", skriver nyhetsbyrån.

De flesta dödsfallen tros ha berott på koloxidförgiftning, uppger nyhetsbyrån Interfax, som citerar en regional tjänsteman. Sex av de omkomna ska vara räddningsarbetare som försökt komma fram till de drabbade i gruvan i Kemerovområdet i sydvästra Sibirien.

Räddningsarbetare vid gruvan.
Räddningsarbetare vid gruvan. Bild: Ryska räddningsverket/AP/TT

Brottsutredning upprättad

Ursprungligen befann sig enligt ryska medier nästan 300 personer i gruvan. Koldamm fattade eld, vilket gjorde att rök snabbt spred sig via ventilationssystemet, uppger en källa för Tass.

Enligt nyhetsbyrån AP har Rysslands utredningsmyndighet SKR inlett en brottsutredning om eventuella säkerhetsförbrytelser kan ha legat bakom de många dödsfallen. Enligt nyhetsbyrån har gruvdirektören, tillsammans med två chefer, gripits i nuläget.

Räddningsarbetet hade tidigare fått avbrytas på grund av explosionsrisker. Varningar kom då från guvernören om att dödssiffran kunde komma att stiga kraftigt.

Dödliga olyckor i ryska gruvor

Genom åren har flera dödliga olyckor inträffat i ryska gruvor. I samma gruva som vid torsdagens händelse avled 13 arbetare år 2004, efter att en metandepå exploderat.

Det bleknar dock i jämförelse med olyckan i Ulyanovskaya-gruvan i Kemerovoregionen, år 2007. Då dog 110 gruvarbetare, i vad som som beskrivs som den värsta olyckan sedan sovjettiden.

År 2016 avled 36 gruvarbetare i en serie metanexplosioner i en kolgruva i norra Ryssland. Som följd inledde ryska myndigheter en inspektionsoffensiv i landets 58 kolgruvor, och fann att runt 34 procent av gruvorna hade säkerhetsbrister.

I Listvyazhnaya-gruvan, där torsdagens tragiska olycka inträffade, upprättade den statliga myndigheten Rostekhnadzor 139 anmälningar om säkerhetsbrister i april i år. Bland dem kritiserades gruvans brandföreskrifter.

President Vladimir Putin har instruerat myndigheter att erbjuda sitt fulla stöd i samband med torsdagens olycka, och uttryckt sin sorg till offrens familjer, skriver AP