Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katedralen i Salisbury. Arkivbild.

Ryska julklappen: Salisburykyrka i choklad

Rysslands statligt kontrollerade tv-kanal RT har skickat julklappar till andra ryska mediers redaktioner: chokladmodeller av den välkända katedralen i brittiska Salisbury.

Den illa dolda referensen till nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal i Salisbury i våras har skickats inslagen i en ask med tv-kanalens färger och band med dess logotype.

Nervgiftsattacken fick ett stort efterspel och två ryska män som Storbritannien anklagar för att ha utfört den har avslöjats som agenter inom den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Kreml avfärdar dock alla anklagelser om statlig inblandning. De två männen trädde fram i just RT, med sina påhittade namn, och påstod att de besökt Salisbury som turister för att se den världskända katedralen.

Rysslands största oberoende mediekanal Dozjd , som vid flera tillfällen ifrågasatt den ryska regeringens hållning i Salisburyfrågan, har tagit emot en chokladkatedral.

"Kom över på te, vi vågar inte äta den ensamma", skriver Dozjd på Twitter, med en bild på kreationen.

RT bekräftar för brittiska The Independent att de har skickat ut ett flertal chokladkyrkor i tid till det ryskortodoxa julfirandet.

Jo Broom, förtroendevald lokalpolitiker i Salisbury, säger till tidningen att ortens invånare inte lär uppskatta det ryska tilltaget:

- De skulle betrakta det som väldigt dålig smak och som respektlöst mot de som drabbades i attacken.

En kvinna dog efter att ha kommit i kontakt med det Sovjetutvecklade giftet och en man insjuknade. Sergej Skripal och hans dotter var i kritiskt tillstånd efter attacken och vårdades på sjukhus i flera veckor.