Ryska fredspristagaren: ”Vi känner sorg och skam”

Bland ryska statsägda mediekanaler porträtteras invasionen av Ukraina som en slags fredsaktion. Uppgifter om det ukrainska motståndet och protesterna mot kriget i det egna landet lyser med sin frånvaro. Mitt bland all propaganda finns dock grupper av journalister som fortfarande arbetar aktivt för att ge ryssarna en oberoende nyhetsbevakning.

ANNONS
|

”Vi samlades allesammans på redaktionen tidigare idag i sorg. Vårt land, på Putins order, har startat ett krig mot Ukraina och det finns inget som kan stoppa kriget”.

Så inleder journalisten Dmitrij Muratov, som också tilldelades Nobels fredspris förra året, sin krönika på den ryska oberoende tidningen Novaya Gazeta.

GP når under fredagen tidningen Novaya Gazetas biträdande chefredaktör Kirill Martynov. Han berättar att tidningen är en av få oberoende nyhetsmedier som verkar i Ryssland och de senaste dagarna har deras hemsida besökts av miljontals människor.

– Vi har startat en slags antikrigsrörelse och jag tror att många, framför allt unga människor är redo att protestera mot kriget. Samtidigt är folk också rädda för att skylta med sin misstro mot den ryska regeringen, säger Kirill Martynov.

ANNONS

Under torsdagen hölls protester i Moskva mot Putins beslut att invadera Ukraina och internationella medier rapporterade att hundratals greps i samband med protesterna. Enligt Kirill Martynov har de flesta släppts igen, men alla som protesterar, antingen via sociala medier eller på gatorna, övervakas av ryska polisen och på rysk statsmedia rapporteras det inte om protesterna.

– Det skrivs ingenting om protesterna. Från officiellt håll rapporterar man inte heller om några dödsfall bland de ryska soldaterna. De vill få det att framstå som att alla i Ukraina är glada över att möta ryska soldater på gatorna, säger han.

LÄS MER:Protester mot ryska invasionen i Ukraina

LÄS MER:Expert: Ukraina bjuder hårdare motstånd än väntat

Hur motiverar man att Ryssland gick in militärt i Ukraina på rysk statsmedia?

– Det är en ganska enkel bild. De porträtterar regeringen i Kiev som en slags nazi-regering som majoriteten av invånarna i Ukraina inte stöttar. Det man säger är att ryska styrkor gick in i Ukraina för att skapa fred och för att förstöra ukrainsk militär infrastruktur. De säger att allt är den ukrainska regeringens fel och det enda sättet att skydda den ryska federationens säkerhet är att attackera regeringen i Kiev och tillsätta en mer rysk-vänlig regering, säger han.

Martynov beskriver den ryska befolkningen som splittrade och rädda. En del står bakom Putins beslut att starta krig, men han säger att han tror att de är i minoritet. För att motstånd inifrån Ryssland ska växa sig större och starkare tror han att det behöver komma ut mer bilder och mer information som visar våldet som nu utspelar sig på gatorna i Ukraina.

ANNONS

– Jag tror att till och med vissa av de som stöttar Putin tycker att det som händer nu är för brutalt, säger Martynov.

I Putins tv-sända tal, där han informerade det ryska folket om att han tagit beslut om att gå in militärt i Ukraina, varnade han också andra länder från att lägga sig i konflikten.

”Om ni gör det kommer ni att möta konsekvenser som är större än ni någonsin har mött i historien”, sade Putin.

Tidningens chefredaktör Dmitrij Muratov skriver i sin krönika att i händerna på överbefälhavaren (presidenten Vladimir Putin, reds.anm) finns en kärnkraftsknapp som sakta vrids om och han frågar sig om nästa steg är en kärnvapenstrid.

”Jag kan inte tolka Vladimir Putins ord om vedergällningsvapnet på något annat sätt” och ”endast ryssarnas antikrigsrörelse kan rädda liv på denna planet”, skriver chefredaktören och fredspristagaren Dmitrij Muratov.

I Ryssland råder en viss förvirring, menar den biträdande chefredaktören Kirill Martynov. Allt har gått väldigt fort och många är rädda att det ska leda till ett större krig med resten av Europa och Nato. Regeringen i Moskva försöker skapa en bild av att västländerna är svaga och att västvärldens ekonomiska sanktioner inte skrämmer det ryska styret.

ANNONS

– Om inte det här kriget tar slut snart kan det innebära stora problem för Putin och hans politik, säger Martynov.

LÄS MER:Invasionen i Ukraina: Detta har hänt 25 februari – timme för timme

LÄS MER:Ukrainska soldaternas svar till ryska fartyget: ”Knu**a dig själv!”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS