Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

FOTO: TT

Ryska förslaget: Sänkt straff för våld i nära relationer

Ryssland har tagit ett steg närmare en kritiserad lagändring som innebär sänkt straff för våld i nära relationer. Blir lagen verklighet innebär det en allvarlig försämring av skyddet mot misshandel inom familjen, varnar Human Rights Watch.

Det ryska parlamentets underhus gav vid den andra av tre läsningar sitt stöd till lagförslaget. 385 ledamöter röstade för medan två opponerade sig. En person avstod sin röst, skriver The Moscow Times.

Lagändringen innebär att övergrepp inom familjen – som inte orsakar allvarliga skador som kräver vård – avkriminaliseras. I stället för att rubriceras som en brottslig handling kan misshandel komma att ses som en slags administrativ förseelse som kan leda till böter, samhällstjänst eller max 15 dagars frihetsberövande.

"Steg bakåt"

"Det skulle vara ett stort steg bakåt för Ryssland om lagen godkänns, eftersom offer för våld i hemmet redan står inför enorma hinder när det gäller att få hjälp eller rättvisa", säger Julia Gorbunova, analytiker vid människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Dumans talman Vjatjeslav Volodin hävdar att ledamöterna bygger sina beslut på undersökningar som visar att många ryssar är emot att regeringen lägger sig i "familjeangelägenheter".

– Vi tittade på sociologiska studier och såg att majoriteten av samhället, 59 procent, är emot ett strikt regelverk för obetydliga konflikter som inte resulterar i kroppsskada, sade Volodin nyligen.

Oro bland kvinnor

Men kvinnorättsaktivister fruktar att lagen kommer att missbrukas. Enligt en FN-rapport från 2010 dödas omkring 14 000 ryska kvinnor av sina män eller släktingar varje år.

– Lagen resulterar i att tyranner i hemmet går fria, säger Maria Mochova som arbetar på ett kriscentrum för offer för övergrepp, till nyhetsbyrån Reuters.

För att bli lag måste förslaget gå igenom ytterligare en läsning och sedan godkännas av senaten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.