Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filmad tortyr har läckt ut från ett fängelsesjukhus i Saratov i sydvästra Ryssland.

Rysk visselblåsare söker asyl i Frankrike

Den belarusiske man som smugglade ut filmer som bevisar tortyr i ett ryskt fängelse har sökt asyl i Frankrike, berättar

Den 31-årige Sergej Saveljev satt fängslad åtta år i Ryssland efter en narkotikadom. Under sitt arbete på fängelsets kontor lyckades han komma över filmad tortyr och misshandel av medfångar.

En sekvens visar en fånge bunden vid en sjukhussäng som skriker medan fängelsevakter våldtar honom med en pinne. Den ska vara inspelad på en avdelning för fångar med tuberkulos på ett fängelsesjukhus i Saratov i sydvästra Ryssland.

Visselblåsaren började dela filmer till människorättsaktivister efter sin frigivning i februari. Den ryska organisationen Gulagu.net disponerar över tusen videor.

I förra månaden stoppades Sergej Saveljev på S:t Petersburgs flygplats. Civilklädda män började förhöra honom om hans samröre med chefen för Gulagu.net, Vladimir Osechkin.

– De sade att de hade bevakat mig i sex månader. De hotade med 20 år i fängelse för förräderi, säger han till BBC.

Sergej Saveljev fick skriva på dokument om att samarbeta med myndigheterna.

– De trodde förmodligen att jag inte skulle våga fly.

Men det vågade han.

En minibuss tog honom från Ryssland till Belarus. Därifrån flyg till Frankrike via Tunisien. Väl på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris sökte han upp polisen.

De läckta filmerna har väckt ett ramaskri i Ryssland. Landets fängelsemyndighet ska utreda saken och tjänstemän från Moskva har skickats till Saratov.