Rysk tv: Putins palats är "en byggplats"

Statlig rysk tv har gjort ett reportage från den byggnad som regimkritikern Aleksej Navalnyj påstår vara ett palats byggt åt president Vladimir Putin. Fel, konstaterar tv-bolaget. Det är en byggarbetsplats.

ANNONS
|

Den videofilm som Navalnyjs antikorruptionsorganisation publicerat om det så kallade Putin-palatset vid Svarta havet är nu uppe i över 100 miljoner visningar på nätet, enligt beräkningar på fredagen.

"Äger inte"

Filmen om en luxuös byggnad med strandtomt, omfattande skogsområden på bergssluttningar och extra tillbyggnader för en ishockeyplan under jord, kasino och amfiteater har lett till växande regimprotester.

President Putin har tvingats kommentera filmen, som han enligt egen utsago inte hade tid att se, med att vare sig han eller hans familj äger fastigheterna.

Den ryska tv-kanalen Mash undersöker byggnationen på plats i ett reportage som sändes på fredagen på sociala medier.

I reportaget säger man att inspelningsplatsen är densamma som i Navalnyjs film. Reportern får göra en rundtur på plats, och konstaterar att det rör sig om en byggarbetsplats.

ANNONS
Palatsen som påstås tillhöra Vladimir Putin.
Palatsen som påstås tillhöra Vladimir Putin. Bild: Navalnyj Life via AP/TT

Byggmaterial i röklounge

I rummet, som i Navalnyjs film beskrivs som en hookahlounge – en sal att röka vattenpipa i – står byggattiraljer samlade. Det som kallats ett vattendiskotek visar sig i Mashs reportage bestå av en tom fontän.

– All den lyx som skulle finnas i den gigantiska byggnaden, den finns inte. Och det beror på att byggnaden är en enda stor byggplats, säger nyhetsuppläsaren när reportaget sänds på statliga kanalen Rossija-24.

Representanter för Navalnyjs organisation förnekar inte uppgifterna. Aleksei Navalnyj är själv fortsatt frihetsberövad av ryska myndigheter.

"(Mediebolaget) Mash bekräftar det som vi har skrivit, om reparationer och mögelskador. Tack, men det visste vi redan", skriver Maria Pevtjich, som arbetar på Navalnyjs organisation.

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. Bild: Michail Klimentjev/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS