Rysslands premiärminister Michail Misjustin (vänster) i samspråk med statsdumans talman Vjatjeslav Volodin. Arkivbild.
Rysslands premiärminister Michail Misjustin (vänster) i samspråk med statsdumans talman Vjatjeslav Volodin. Arkivbild. Bild: Rysslands statsduma via AP/TT

Rysk toppolitiker: Navalnyj-fallet en bluff

Det som hänt oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är en utländsk komplott som syftar till att provocera Ryssland, hävdar den ryska statsdumans inflytelserike talman Vjatjeslav Volodin.

ANNONS

Att Europaparlamentet på torsdagen krävde ännu tyngre sanktioner mot Ryssland, samt mot den auktoritära regimen i Belarus, ser talmannen som ett bevis för detta.

"Efter Europaparlamentets yttranden kan man säga att utländska staters säkerhetstjänster står bakom Navalnyj-situationen", säger Volodin, enligt ett uttalande som publiceras på dumans hemsida.

Som han ser det är det uppenbart varför de skulle hitta på något sådant: ". . .för att kunna lägga nya sanktioner och hindra vårt lands ansträngningar för att försvara Belarus." Volodin kräver specifikt att den tyska förbundsdagen granskar den tyska säkerhetstjänstens eventuella inblandning i ärendet.

Oppositionsledaren Navalnyj förgiftades i Ryssland den 20 augusti. Ett tyskt laboratorium slog fast att det militärt tillverkade nervgiftet novitjok användes, vilket leder spåren till Ryssland. Detta har man sedan fått stöd av från laboratorier i Sverige och Frankrike.

ANNONS

I Ryssland har det från officiellt håll och i de statligt påverkade medierna lagts fram en lång rad alternativa förklaringar till Navalnyjs insjuknande.

Vjatjeslav Volodin var länge en av president Vladimir Putins närmaste medarbetare i Kreml. Som talman i parlamentets underhus har han vid återkommande tillfällen dragit uppmärksamhet till sig med frispråkiga utrikespolitiska utspel.

Martin Mederyd Hårdh/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS