GP har varit på plats i Ukraina flera gånger sedan krigets utbrott. På bilden kan man se ett utbombat hus längs huvudgatan i Borodyanka.
GP har varit på plats i Ukraina flera gånger sedan krigets utbrott. På bilden kan man se ett utbombat hus längs huvudgatan i Borodyanka. Bild: Nils Petter Nilsson

Rysk soldat erkände mord – bad om ursäkt till änkan

En 21-årig rysk soldat misstänks ha skjutit ihjäl en obeväpnad civil man i Ukraina. Han är den första som åtalas för krigsbrott sedan kriget bröt ut och under rättegången ber han nu om ursäkt, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Händelsen ska ha ägt rum i den ukrainska byn Chupakhivka den 28 februari, bara fyra dagar efter att Ryssland meddelat att de inledde en ”särskild militär operation” i Ukraina.

Den ryska soldaten som nu står åtalad har själv erkänt att han dödat mannen och under torsdagen har rättegången i Kiev fortsatt. Enligt The Guardian ska soldaten nu känna ånger för det brott han misstänks ha begått.

– Jag erkänner min skuld... jag ber dig att förlåta mig, säger han under rättegången på torsdagen och riktar sig till mannens änka som befinner sig på plats.

Erkänner att han avlossade skott

Personen som soldaten misstänks ha mördat var en obeväpnad 62-årig man klädd i civila kläder. Den nu åtalade 21-åringen ska ha färdats i ett stulet fordon tillsammans med andra soldater när de mötte den ukrainske mannen, som kom cyklandes med en telefon i handen.

ANNONS

Den ryska soldaten ska ha fått en order om att skjuta mannen, så att han inte skulle sprida vidare information om var de ryska styrkorna befann sig, rapporterar BBC News.

Men när soldaten får frågan om han var skyldig att följa en order svarar han med ett kort nej.

– Jag avlossade skott, om tre eller fyra kulor, säger han.

Änkan: ”Jag bara skrek”

Under rättegången blickar änkan tillbaka på dagen då hennes man ska ha blivit skjuten till döds och sammanfattar händelsen med sina egna ord.

– Jag sprang över till min man, han var redan död. Skjuten i huvudet. Jag bara skrek, jag skrek så mycket, säger hon med en darrande röst under rättegången, enligt The Guardian.

Änkan tillade att hon inte skulle ha något emot om soldaten släpptes till Ryssland som en del av ett fångutbyte mellan de ukrainska styrkorna som stred i Mariupol. Ukraina hoppas på att rättegången ska leda till att Ryssland väljer att gå med på det.

Om han döms riskerar han livstids fängelse. Kreml har sagt att de inte har fått någon information om rättegången.

LÄS MER:Biden: Sverige och Finland har USA:s fulla uppbackning

LÄS MER:Video visar: Rysk konvoj på väg mot finska gränsen

LÄS MER:Bush fördömer Putins invasion av "Irak"

ANNONS