Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: AP

Rysk skugga över valet

Inbördeskrig i republikanerna. Och oförmåga hos demokraterna att samla styrkorna. Kampen om väljarna inför kongressvalet om ett år har redan börjat. Samtidigt skapar Ryssland fortfarande spänning.

Rysslands inblandning i presidentvalet ligger fortfarande som en skugga över Donald Trump. Alla amerikanska säkerhetsorganisationer har slagit fast att Ryssland agerade under kampanjen. Men hade det någon betydelse för valutgången? Och varTrump, hans familj och nära rådgivare med i spelet? 

Den särskilde utredaren Robert Mueller leder arbetet med att lägga pussel och mycket lite har hittills läckt ut om vad han och juristteamet fått ut av intervjuer och dokumentation.
Republikanerna kontrar nu med att anklaga demokraterna för att ha beställt en utredning av en f.d. brittisk säkerhetsagent om Trumps ryska kontakter för att kunna underminera honom under valrörelsen.

Republikanerna börjar rota

Det hemliga arbetet sägs ha påbörjats av republikanerna under primärvalen för att förhindra Trump att bli partiets kandidat men övertogs av demokraterna.


Ett kongressutskott har på republikanernas initiativ börjar rota i den affären. Andra utskott vill titta närmare på vilken inblandning som Hillary Clinton kan ha haft då Ryssland tilläts köpa amerikanskt uran via en mellanhand i Kanada som skänkt pengar till Clintonstiftelsen och som senare bidrog till Clintons presidentvalskampanj.

Demokraterna hävdar att republikanerna bara vill vända blickarna från Muellers Rysslandsutredning. Republikanerna påstår att uranaffären är en del av Hilllary Clintons beslut när hon som utrikesminister gav de amerikansk/ ryska förbindelserna en nystart.
Och samtidigt sätter demokraterna i kongressen tryck på Donald Trump att införa de sanktioner mot Ryssland som beslutats. Representanthuset röstade med 419 röster mot tre för sanktioner och senaten med 98 röster mot två.

Sanktionerna hotar


Sanktionerna finns i paketet av straffåtgärder där också Nordkorea och Iran finns med.

Sanktionerna har börjat införas men Vita huset har inte givit klartecken för Ryssland.
Rysslandssanktionerna skulle ha varit igång för tre veckor sedan, men Donald Trump har ännu inte signerat beslutet. Demokraterna hotar nu med att dra in sanktionerna i förhandlingarna när det stora skattepaketet skall tas upp.

Stämningen är kraftigt infekterad i det republikanska partiet sedan Trumps nära rådgivare Steve Bannon lämnade sin post och började kampanja mot republikanska politiker som uppfattas som anti-Trump. Två av de öppna kritikerna bestämde i veckan att de inte söker återval till senaten om ett år och hänvisade till att Trump är ett hot mot demokratin.
Att Bob Corker och Jett Flake lämnar ses som en seger av Trump och Bannon. Trump hävdar att det är deras dåliga opinionssiffror som är orsaken.

Men sprickan är djupare än så inom republikanerna. Här finns traditionella republikaner som röstade på Trump eftersom de inte kunde tänka sig Hillary Clinton och demokraterna. I den gruppen finns ett missnöje med att Trump ännu inte lyckats få igenom sänkta skatter. 

"Kärleksfest"


Den andra gruppen är Trumplojalister som förväntar sig att de gamla arbetstillfällena som försvunnit skall återvända. Den tredje gruppen, som ofta går under benämningen den religiösa högern, anser att den ännu inte fått den utdelning av Trump som kan förväntas. Alla är irriterade över att Obamacare inte ersatts av något nytt och bättre.


Trots att republikanerna har majoriteten i kongressens båda hus – representanthuset och senaten – har Trump inte lyckats få viktiga förslag genomförda . Han kallar ändå det senaste mötet med republikanska senatorer för en kärleksfest.

Demokraterna röstar mot flertalet av Trumps förslag på samma sätt som republikanerna röstade mot Obamas. Demokraternas förhoppning är att republikanerna skall skada sig själva i inbördeskriget. Men demokraterna har ännu inte lyckats samla sig efter Hillary Clintons valförlust. Opinionsmätningarna tyder dock på att demokraterna har stor möjlighet att återfå majoriteten i kongressen vid valet nästa höst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.