Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den granskande ryske journalisten Ivan Golunov, i mitten, möter sina supportrar efter frisläppandet.

Rysk journalist frias efter protester

Den ryske journalisten Ivan Golunov frias från anklagelser om narkotikabrott och släpps ur husarresten. Beskedet kommer efter ovanligt omfattande protester mot fängslandet.

Polisen har tidigare hävdat att man hittat droger i Golunovs lägenhet samt i en ryggsäck, vilket Golunov – som gjort sig känd för att avslöja korruption bland Moskvas elit – sagt är en komplott. Om han skulle ha fällts hade han riskerat 20 års fängelse.

"Efter dna- och rättsmedicinska undersökningar samt analyser av fingeravtryck har beslutet tagits att lägga ned förundersökningen mot Golunov på grund av avsaknad av bevis", skriver inrikesminister Vladimir Kolokoltsev i ett uttalande som citeras av den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Poliser stängs av

Kolkoltsev skriver vidare att han ska be president Vladimir Putin att avskeda två högt uppsatta polischefer i Moskva med anledning av gripandet, rapporterar Reuters. Flera poliser har redan stängs av från sina tjänster.

- Vi kan bara välkomna beslutet. Jag anser att det är väldigt viktigt för civilsamhället och för solidariteten med ryska journalister, säger Vladimir Solovjov, ordförande i Rysslands journalistförbund, till Interfax.

Fortsätter granska

Golunov jobbar på nyhetssajten Meduza, som är baserad i Lettland för att kringgå ryska censurlagar. Han lovar nu att fortsätta sin granskande journalistik.

- Jag ska genomföra granskningar för att upprätthålla det förtroende jag fått av dem som stödde mig, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

I en ovanlig solidaritetsgest har flera tidningar gått samman till stöd för journalisten med förstasidesrubriken "Jag är/Vi är Ivan Golunov". Samtidigt har flera ryska kändisar och kulturpersonligheter öppet ställt sig på hans sida.

I helgen pågick protester i Ryssland mot gripandet och nya hade planerats till nationaldagen den 12 juni.