Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/6

Rysk helikopter nedskjuten i Syrien

En rysk militärhelikopter med fem personer ombord har skjutits ner i Syrien, enligt ryska försvarsdepartementet till nyhetsbyrån Interfax. Samtliga ombord har bekräftats döda.

Ryska försvarsdepartementet uppger att en Mi-8-helikopter har skjutits ner i de norra delarna av den rebellkontrollerade Idlibprovinsen i Syrien, enligt Interfax. Den ska ha blivit nerskjuten från marknivå när den var på väg tillbaka till basen efter att ha levererat förnödenheter till Aleppo.

Ombord ska tre besättningsmedlemmar och två officerare ha befunnit sig. Rysslands president Vladimir Putins talesman bekräftar att alla fem ombord på den ryska helikoptern har dödats.

– Enligt den senaste informationen vi fått från försvarsdepartementet har alla som var på helikoptern omkommit, säger Dmitry Peskov enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt ryska tjänstemän sköts helikoptern ned efter att den levererat humanitär hjälp till Aleppo. Kremls talesman Dmitrij Peskov sa att personerna ombord dog en "heroisk död" eftersom helikoptern svängt bort från bebodda områden för att undvika civila dödsoffer, det rapporterar ITV.

Tjänstemannen sa att Moskva skulle fortsätta bekämpa internationell terrorism "på alla fronter" trots hot från Islamiska staten. Igår ska Islamiska staten ha publicerat en nio minuter lång video på Youtube där organisationen uppmanade till jihad mot ryska mål.

LÄS OCKSÅ: IS uppmuntrar till våldsdåd i Ryssland

Bilder som publicerats på sociala medier påstås visa döda kroppar och ryska identitetshandlingar som tagits från helikoptervraket. Filmklipp finns där rebeller bland annat släpar en död kropp efter sig på marken i ökenområdet medan andra springer bakom och fotograferar eller filmar. I ett annat klipp står en man på ryggen av en kropp och hoppar. I bakgrunden ser man ett brinnande vrak som ser ut att vara en helikopter, bakdelen av av helikoptern ligger längre bort. Människor står runt om och tar bilder med sina mobiltelefoner, flera ropar "Allahu Akbar".

Vill bryta belägringen av Aleppo

Ryssland deltar på regimens sida i det syriska inbördeskriget.Måndagens attack kommer dagen efter att syriska rebeller inledde en offensiv för att bryta upp regeringens belägring av den östra rebellkontrollerade delen av Aleppo. Oppositionsaktivister säger att intensiva strider fortfarande pågår i Aleppo. 

Det är inte den första ryska helikoptern som skjutits ner den senaste tiden. Tidigare i juli sköts en rysk militärhelikopter ner utanför Palmyra i Syrien. Då tog IS på sig nedskjutningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.