Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

President Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort har åtalats. Han misstänks bland annat för att ha konspirerat mot USA.

Rysk fnysning och Trump distanserar sig

Flera personer är brottsmisstänkta i utredningen om rysk inblandning i presidentvalet i USA – och president Donald Trump försöker distansera sig.

I en uppgörelse som blev offentlig på måndagen har Trumps före detta rådgivare George Papadopoulos också erkänt att han ljugit för FBI-tjänstemän om kontakter med en person som anses stå Moskva nära.

Vita husets talesperson Sarah Sanders har beskrivit Papadopoulos som en frivillig kampanjarbetare, utan tillgång till presidenten och vars roll var "extremt begränsad".

Tar ut distans

Trump gör nu också sitt bästa för att distansera sig från Papadopoulos.

"Få personer kände den unge, juniora, volontären som heter George, som redan har visat sig vara en lögnare", twittrar presidenten om mannen som han förra året utsåg till sin rådgivare.

Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och hans samarbetspartner Rick Gates har i sin tur åtalats misstänkta bland annat för pengatvätt och för att ha konspirerat mot USA.

Åtalet är det första i utredningen om rysk inblandning i fjolårets amerikanska presidentval och de innebär ett stort steg i utredningen som leds av den tidigare FBI-chefen Robert Mueller. I fem månader har Mueller och hans medarbetare tittat på Rysslands påverkan på det amerikanska presidentvalet, och om Trumps medarbetare varit i maskopi med ryssarna.

"Ingen sammansvärjning!"

Även här reagerar Trump på Twitter:

"Ursäkta, men det här är flera år sedan, innan Paul Manafort var en del av Trump-kampanjen. Men varför är inte fokus på ohederliga Hillary och Demokraterna?????". Dessutom finns det ingen sammansvärjning!".

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov är av samma mening.

- Det finns inga som helst bevis, sade han enligt nyhetsbyrån Interfax när han kommenterade ämnet på tisdagen i samband med ett näringslivsmöte.