Rysk enklav välkomnar maktskifte i USA

Det råder närmast sibirisk iskyla i den ryskspråkiga enklaven Brighton Beach i New York, men känslorna för USA:s tillträdande president Donald Trump är desto varmare. Många hoppas också på töväder i relationerna med Ryssland.

ANNONS
|

Trots att New York plågas av den kallaste dagen på hela vintern lyser kunderna med sin frånvaro i pälsaffären på huvudgatan i Brighton Beach i de sydligaste delarna av Brooklyn. Butiksbiträdet Mikel Zarligilov är säker på vad det är som gör att spekulanterna sviker.

- Det är Barack Obamas fel, affärerna har gått sämre och sämre under hans tid vid makten. Folk är rädda för skattehöjningar och håller hårt i plånboken, säger 57-årige Zarligilov till TT:s utsända.

ANNONS

Misstron mot den avgående presidenten delas av många i Brighton Beach som kallas "Lilla Odessa" eller "Lilla Ryssland" på grund av sina tiotusentals ryskspråkiga invånare. Området är ett mikrokosmos av det forna Sovjetunionen som många här flytt ifrån, få talar engelska och restaurangerna serverar piroger, rödbetssoppa, kaviar och vodka.

Republikansk fördel

De ryskspråkiga enklaverna vid Atlantkusten är också bland de få delar av staden New York som ställt sig bakom den republikanske affärsmannen Donald Trump. Det är i linje med hur väljare från post-sovjetiska stater röstat i de senaste presidentvalen.

- Ryska invandrare klarar sig ofta bra, men har inga större tillgångar och gynnas av lägre skatter. Många som levt i Sovjetunionen föraktar också allt som ens andas ett uns av kommunism och socialism. Många har judisk bakgrund och vill se en bra attityd gentemot Israel, säger Sam Kliger vid intresseorganisationen American Jewish Committee.

- Det är faktorer som många anser att de republikanska kandidaterna uppfyller bättre än Demokraterna.

ANNONS

Utbredd misstro

Presidentvalet i USA handlade mycket om Ryssland, i synnerhet som Trump önskat bättre relationer med Vladimir Putin. Och enligt de amerikanska underrättelsetjänsterna försökte den ryske presidenten i sin tur hjälpa Trump i valet, bland annat genom att beordra cyberattacker med syfte att svartmåla Hillary Clinton

Flera som TT talar med i Brighton Beach avfärdar underrättelserapporterna som propaganda. Många litar inte på myndigheter eller politiker, i synnerhet inte på Demokraterna.

- Det där tror jag inte på. Det ligger kanske ett korn av sanning i det, resten är påhittat, säger 48-åriga Sergej Tyativ som värmer sig med en öl på en restaurang vid strandpromenaden.

Hopp om samarbete

Tyativ, ursprungligen från Vitryssland, ser Putin som en stark ledare som han hoppas att Trump kan arbeta med.

- Världen skulle gynnas av det. Vi lever på 2000-talet, gränserna har suddats ut och det finns ingen anledning till att stora länder med potential inte ska samarbeta.

ANNONS

59-åriga Lili Katovskij, som trotsat kylan för att mata fåglarna vid havet, håller med.

- De är smarta båda två, jag hoppas att de ska komma överens. Eller så dödar de väl varandra.

Men i Brighton Beach finns också oro för att den ryske presidenten ska få för mycket inflytande över USA:s regering.

- Putin är dåliga nyheter! säger en kvinna från Ukraina som inte vill uppge sitt namn.

Fakta: Ryskspråkiga enklaver i New York

Brighton Beach och angränsande Sheepshead Bay i södra Brooklyn är hem till tiotusentals ryskspråkiga invandrare. Här är stödet för republikanen Donald Trump starkare än på många håll i den överväldigande demokratiska staden New York, där nästan 79 procent som röstade i presidentvalet ställde sig bakom Hillary Clinton.

Äldre ryska emigranter – som lämnat det forna Sovjetunionen bakom sig – är av tradition ofta republikaner.

Ryska migranter har sagt att de bland annat lockats av Trumps löften om att minska skatterna och skapa fler jobb, samt en tro på att relationerna med Ryssland kommer att förbättras. Många judar i den postsovjetiska diasporan uppskattar också republikanernas stöd till Israel.

Källa: NBC, Bloomberg

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice"). Äger medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.

Försökte bli Reformpartiets presidentkandidat 2000 men kastade in handduken. Har övervägt att ställa upp i presidentval tidigare samt i guvernörsvalet i New York men inte gjort så.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i 2015. Utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio i juli 2016. Vann presidentvalet över demokraten Hillary Clinton den 8 november i fjol. Installeras den 20 januari.

ANNONS