Sydkoreanen Kim Jong-Yang valdes av Interpols generalförsamling till den internationella polisorganisationens ordförande under en omröstning i Dubai. Arkivbild.
Sydkoreanen Kim Jong-Yang valdes av Interpols generalförsamling till den internationella polisorganisationens ordförande under en omröstning i Dubai. Arkivbild.

Rysk chefskandidat nobbades av Interpol

Storpolitiken följde med in i Interpols ordförandestrid när generalförsamlingen inte lyckades få till en kvalificerad majoritet för någon kandidat. Efter flera omgångar stod det dock klart att sydkoreanen Kim Jong-Yang leder organisationen framöver – inte en Kremlvänlig ryss.

ANNONS
|

- Det som är skönt och bra nu är att det blir fortsatt fokus på polissamarbetet och inte på politiken. Nu får Interpol, som den betydelsefulla organisation det är för kampen mot brottslighet, fortsätta att fokusera på polissamarbetet i stället. Det är bra, säger polismästare Ann-Marie Orler, chef för internationella enheten på Noa och delegationsledare för Interpol Sverige på plats i Dubai.

ANNONS

Motsättningar i generalförsamlingen

Att omröstningen om en ny ordförande haft en politisk dimension stod klart när Interpols 162 röstberättigade medlemsländer gick till valurnan på onsdagsmorgonen svensk tid.

För att rösta fram polisorganisationens nya ledare tvingades nämligen generalförsamlingen till tre omröstningar.

I de två första omgångarna krävdes två tredjedelars majoritet, vilket varken sydkoreanen Kim Jong-Yang eller den ryske kandidaten Aleksandr Prokoptjuk lyckades samla.

Först i den tredje omröstningen, i vilken aspiranterna enbart behövde hälften av rösterna kunde den tillförordnande Interpolchefen Kim Jong-Yang väljas till ny ordförande.

Inget medlemsland avstod från att delta i chefsstriden.

Politisk strid om ordförande

Svårigheterna med att utse en ny ledare för den internationella polisorganisationen följer på en skandalomsusad höst då den tidigare toppchefen Meng Hongwei försvann under en hemresa till Kina i september. Ordförandevalet har dessutom bara de senaste dagarna föregåtts av hätska politiska utspel, där bland annat amerikanska senatorer riktat frän kritik mot Rysslands möjlighet till större inflytande över Interpol.

"Att tillsätta generalmajor Aleksandr Prokoptjuk till ordförande för Interpol är som att låta en räv vakta en hönsgård", skrev de amerikanska politikerna Marco Rubio, Roger Wicker, Jeanne Shaheen och Chris Coons i den skarpa kommentaren.

Svaret från Kreml lät inte vänta på sig. I ett uttalande på tisdagen skrev man att de amerikanska politikernas skrivelse var att likna vid valinbladning. Och timmar efter valstriden kommenterar regeringen nederlaget som "ledsamt" och att Prokoptjuks kandidatur blev offer för stora poliska påtryckningar.

ANNONS

"Tittar man opartiskt på uttalanden från ett antal länder utövades ett stort tryck", enligt den ryske talespersonen Dmitry Peskov.

"Nästan alla världens länder"

Att polisorganisationens medlemmar i generalförsamlingen ville åt olika håll förvånar dock inte Ann-Marie Orler.

- Interpol har nu 194 medlemsländer, vilket är nästan alla världens länder så det är klart att man har olika utgångspunkter och syn på saker och ting, säger hon.

TT: Hur röstade Sverige?

- Vi avslöjar aldrig vad Sverige har röstat på vid personval.

TT

Fakta: Meng Hongweis försvinnande

64-årige Meng Hongwei lämnade sitt hem i franska Lyon den 25 september för att resa till Peking. Därefter har han inte synts till. Enligt den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post greps han omedelbart vid ankomsten till Kina.

Enligt det kinesiska säkerhetsdepartementet misstänks Hongwei för att ha tagit emot mutor och ha brutit mot lagen.

Det var hans fru som larmade om försvinnandet genom en anmälan till franska myndigheter. Enligt hustrun skickade maken kort efter sin avfärd ett meddelande till henne via sociala medier med en emojisymbol som indikerade att han var i fara.

Interpol meddelade i början av oktober att Meng Hongwei avgått som chef för polisorganisationen. Men officiellt är han fortfarande biträdande minister för det kinesiska säkerhetsdepartementet, som nu utreder honom för mutbrottsanklagelser.

Källor: AFP, Reuters med flera

ANNONS