Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett foto på en del av det nedskjutna planet som publicerats av en rebellanknuten mediegrupp.

Rysk attack mot rebeller som dödade pilot

En rysk pilot har dödats av rebeller sedan de skjutit ned ett stridsflygplan i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Ryssland svarade med att döda omkring 30 rebeller i en attack mot det aktuella området, enligt försvarsdepartementet.

- Rebellfraktioner sköt ned ett Sukhoi 25. Den ryske piloten tog sig ned med fallskärm före tillfångatagandet, säger Rami Abdel Rahman, chef för oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, till nyhetsbyrån AFP.

Bilder på sociala medier visar en livlös man ligga på marken medan beväpnade män jublar. Videosekvensen har ännu inte verifierats. Andra bilder visar brinnande vrakdelar från det nedskjutna planet, som slog ned vid byn Maasran.

"Dödad i strid"

Rebellalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som leds av extremismgruppen Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten), har stort inflytande i området. HTS säger sig ligga bakom nedskjutningen av planet, men det har inte bekräftats från annat håll.

"Piloten lyckades meddela flygledningen att han sköt ut sig själv i ett område som kontrolleras av Jabhat al-Nusra-milis. Piloten dödades i en strid mot terroristerna", skriver ryska utrikesdepartementet i ett uttalande enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Den syriska regeringen inledde en omfattande offensiv mot Idlib i december med understöd av det ryska flygvapnet.

Det senaste dygnet har Ryssland genomfört tiotals flygangrepp i provinsen. Enligt SOHR deltog det nedskjutna planet i flygräderna.

Bombangrepp mot civila

Enligt räddningsarbetare och vittnen dödades minst sju civila i ett flygangrepp mot en bilkonvoj med människor som försökte undkomma striderna i Idlib på lördagen, rapporterar Reuters.

Rebeller har skjutit ned syriska stridsflygplan vid en rad tillfällen, men det är sällsynt att ryska plan skjuts ned. I augusti 2016 dödades fem ryssar när en helikopter störtade efter att ha beskjutits av rebeller. Två månader senare sköt turkisk militär ned ett ryskt stridsflygplan i närheten av Turkiets gräns, en händelse som ledde till den värsta diplomatiska krisen mellan länderna sedan kalla kriget.

Ryssland som är allierat med regimen i Damaskus inledde sin militära flyginsats i Syrien i september 2015.