Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild ur filmklipp när Ryssland presenterade nya, atomdrivna kryssningsrobotar i mars i år. Arkivbild.

Rysk atomdriven robot försvunnen i havet

En rysk atomdriven robot har försvunnit i Barents hav, norr om Ryssland och Norge, efter ett misslyckat test. Medieuppgifter bekräftas nu av norsk underrättelsetjänst.

Roboten tappades bort i november förra året. Fadäsen rapporterades först av amerikanska CNBC , som hänvisade till anonyma källor med insyn i en amerikansk underrättelserapport i ärendet.

Norsk underrättelsetjänst bekräftar för tidningen Aftenposten att Ryssland i november 2017 gjorde två misslyckade provskjutningar av robotar, från land på ön Novaja Zemlja.

"Den första skjutningen gick fel efter kort tid och roboten föll ned på ön. Den andra hade något längre flygtid innan det gick fel, eller testet avbröts. Roboten föll ned i havet nära land på Novaja Zemljas västkust", skriver underrättelsetjänstens talesperson Brynjar Stordal i ett mejl till tidningen. Han kan dock inte bekräfta att det rör sig om en atomdriven robot.

Den atomdrivna kryssningsroboten presenterades av Rysslands president Vladimir Putin i mars. Han hävdade då att den hade "obegränsad räckvidd". Man tror att den avfyras med bensin som bränsle, för att sedan gå över till kärnkraftsdrift.

Roboten flög ungefär fyra mil, erfar CNBC. Ryssland uppges förbereda en sökinsats med flera fartyg för att lokalisera och hämta roboten från havsbotten. En av båtarna ska vara utrustad med särskild teknik för att hantera radioaktivt material.

Norsk underrättelsetjänst har inte noterat höga strålningsvärden som kommer från havsområdet. Ryssland förnekar att de misslyckade robottesterna alls har ägt rum.