En tidigare raketuppskjutning på SSC.
En tidigare raketuppskjutning på SSC. Bild: SCC

Rymdraket sköts in i Norge av misstag

Under måndagsmorgonen sköt Esrange Space Center i Kiruna upp en raket som skulle göra experiment i tyngdlöshet och sedan landa tillbaka på jorden i deras landningsområde.
Men något gick fel och raketen landade 4 mil från den tilltänkta platsen – utanför rymdbasens område och inne i Norge.

ANNONS
|

Enligt norska tidningen VG är raketen nio meter lång och väger 1,6 ton. Delar av den landade på 1 000 meters höjd i en bergskedja i Midt-Troms, en mil från närmaste samhälle.

Rymdbasen Esrange har ett 5 200 km² stort landningsområde där deras raketer ska landa. Det är en nästan dubbelt så stor yta som Luxemburg.

Raketen sköts upp vid 07.20 på måndagsmorgonen. Dess syfte vara att skjutas upp 250 meter upp i atmosfären och där utföra experiment i tyngdlöshet. Enligt Swedish Space Corporation (SCC) som driver Esrange lyckades den med uppdraget även om raketen tog en längre och mer västlig bana än vad som var planerat.

ANNONS

Enligt NRK var det bara en del av raketen, den drygt 300 kilo tunga nyttolasten, som landade i Norge och som nu behöver hämtas upp.

Norge kritiska: Vi har inte kontaktats

SCC skrev i ett pressmeddelande under måndagen att de arbetar med att hämta hem lasten i Norge. Samtidigt utreder de även vad det var som gjorde att raketen hamnade på fel kurs.

Norska utrikesdepartementet och norska luftfartsverket säger att de inte kontaktats av Esrange, något de båda är kritiska mot.

– Generellt sett ser vi allvarligt på otillåten verksamhet på den norska sidan av gränsen och det är avgörande att inblandade parter omedelbart underrättar berörda norska myndigheter, säger Anders Liland, presstalesperson vid den norska motsvarigheten till Luftfartsverket, till tidningen Folkebladet som även var först med att rapportera om händelsen.

– Ett nedfall från en sådan raket är en mycket allvarlig händelse som kan orsaka stora skador. När en sådan gränsöverträdelse inträffar är det avgörande att de ansvariga omedelbart informerar berörda norska myndigheter via rätt kanaler, säger Norska UDs presstalesperson Ragnhild Håland Simenstad till NRK.

Samtidigt säger Lennart Poromaa, chef för Esrange Space Centre, till NRK att de hade kontakt med norska militären både innan och efter uppskjutningen. Något som det norska försvarets operativa högkvarter bekräftar.

ANNONS

Även Målselvs kommun, där raketdelarna landade, har bekräftat att de tidigt kontaktades av Esrange

LÄS MER:Rymdforskning i världsklass bedrivs i Onsala

LÄS MER:Nu inleds jakten efter liv runt Jupiter

LÄS MER:Nya gruvan ligger på viktig samisk mark

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS