Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rykten och oenigheter i grekisk bankomatkö

Kön vid ATM-apparaten fylls hela tiden på. Bakom de neddragna jalusierna på Alpha bank finns personal sin kommer ut och hjälper till när något strular.

Det är strax före morgonrusningen, än har trafiken inte nått sitt tjutande stadium och på väg till jobb och skola stannar atenarna till och tar sina tilldelade 60 euro.

Några timmar senare är situationen precis densamma. Och det råder skilda meningar om lånegivarnas bud, denna ödesdag för Greklands ekonomi.

Constantionos Pittas, 23 år, pluggar vid det tekniska universitetet i Aten och står nästan först i kön. Han säger att han inte är säker på någonting. Inte Greklands framtid, inte EU:s framtid och när det gäller sin egen. När han tagit sin examen är Norge det land som han tror kan ge honom ett jobb och en framtid.

Hans professor har kontakt med Statoil, de har vissa forskningsprojekt ihop, det är Constantionos hopp.

- Är Sverige med i EU? Jaha, men ni har skippat euron, säger han och ler som om det var ett bra val av svenskarna.

- Det kommer inte att finnas något för mig här i Grekland. Men jag kommer att rösta ja i folkomröstningen, säger han samtidigt som en annan högljudd man ropar:

- Nej! Alla måste säga nej!

Alla ger sig in i diskussionen men just då det är Constantionos Pittas tur att knappa in sin kod i apparaten. Det sista han säger är att man måste ju välja, även om han inte tycker att några av alternativen egentligen är bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.