Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN-styrkan Minusca på patrull i Banguii Centralafrikanska republiken. Arkivbild.
FN-styrkan Minusca på patrull i Banguii Centralafrikanska republiken. Arkivbild. Bild: Jerome Delay/AP/TT

Rwanda sänder soldater inför val

Rebeller hotar med statskupp inför det stundande valet, enligt Centralafrikanska republikens regering. Rwanda skickar soldater till landet.
Även Ryssland uppges bidra med soldater, men det tillbakavisas av Moskva.

Förstärkningen från Rwanda ska skydda landets FN-soldater som redan är stationerade i Centralafrikanska republiken.

"Insatsen är ett svar på att attacker riktats mot Rwandas arméstyrka, som ingår i FN:s fredsbevarande styrka, av rebeller som stöttas av François Bozizé", skriver försvarsdepartementet ett uttalande.

Expresidenten Bozizé ‒ som är internationellt efterlyst för mord och tortyr ‒ avsattes 2013 men är fortsatt en maktfaktor i Centralafrikanska republiken. Enligt ett uttalande från landets regering har Bozizé inför valet den 27 december hotat att "marschera mot huvudstaden med sina män" för att genomföra en "statskupp".

Rwanda är det land som bidrar med flest soldater till FN-styrkan Minusca, som verkat i Centralafrikanska republiken sedan 2014 och som ska garantera säkerheten under det stundande valet.

Den sittande regeringen får även stöd från Ryssland, som under senare tid stärkt sin närvaro i landet, enligt talespersonen Ange Maxime Kazagui i huvudstaden Bangui.

– Ryssland har skickat hundratals soldater och tunga vapen, säger Kazagui.

Den uppgiften tillbakavisas dock av Moskva.

– Vi skickar inga styrkor, säger vice utrikesminister Michail Bogdanov enligt nyhetsbyrån Interfax.

2013 tvingades den Centralafrikanska republikens dåvarande kristne president François Bozizé bort av den i huvudsak muslimska rebellgruppen Seleka.

Kuppen startade hämndattacker mellan kristna och muslimska grupper. Tusentals har dödats och en femtedel av landets knappt fem miljoner invånare har drivits på flykt.

FN:s fredsbevarande styrka Minusca utplacerades i landet 2014 och omfattar drygt 14 000 personer.

I februari 2016 valdes Faustin-Archange Touadéra, tidigare premiärminister under François Bozizé och matematikprofessor, till president i det svårt krigshärjade landet.

Källor: Reuters, FN