Ett stort isflak bröt sig loss i Minnesota. Runt 100 fiskare blev fast på isflaket.
Ett stort isflak bröt sig loss i Minnesota. Runt 100 fiskare blev fast på isflaket. Bild: Beltrami County Sheriff's Office

Runt 100 fiskare fastnade på isflak

Runt 100 personer som fiskade på en frusen sjö i Minnesota, USA, behövde räddas efter att de fastnat på ett stort isflak som lossnat. Polisen varnar nu för oförutsägbar is och väder.

ANNONS
|

Larmsamtalet kom strax efter halv tolv på måndagen lokal tid. Ett stort isflak hade brutit sig loss på Upper Red Lake i Beltrami County, Minnesota, och cirka 100 fiskare var nu fast på sjön, rapporterar ABC News.

När räddningstjänst kom till platsen hade flaket drivit nära 30 meter ut på öppet vatten, enligt myndigheterna.

Med hjälp av drönare kunde räddningsarbetarna identifiera var glappet mellan isflaket och ”fast mark” var som kortast, och en tillfällig bro fälldes ut för att evakuera de strandsatta fiskarna.

Varnar allmänheten för isarna

Isflaket var så stort att det fanns risk för att inte alla som befann sig på det skulle märka att det bröts loss, vilket fick polisen att skicka ut ett varningsmeddelande. Klockan halv tre meddelade myndigheterna att alla de omkring 100 fiskarna hade evakuerats.

ANNONS

Hösten har varit mycket varm i norra mellanvästern, men innan thanksgiving fick man en köldknäpp då många sjöar frös till. När temperaturen åter steg efter högtiden smälte snön, något som tillsammans med de sydliga vindarna förmodligen gjorde isarna än mer oberäkneliga, skriver ABC News.

Polisen i Beltrami County varnar alla som funderar på att gå ut på isarna för att de är ”väldigt oförutsägbara”.

LÄS MER:Här tar sälen det kallt i hamnen

LÄS MER:Fiskare fick oväntad fångst vid Västkusten – se sällsynta hajen

LÄS MER:Dyster israpport från Arktis

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS