Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rumäniens premiärminister Viorica Dancila, som leder en koalition mellan socialdemokratiska PSD och liberala Alde. Arkivbild.

Rumänska protester mot rättsreformer

Tusentals personer protesterade på rumänska gator under helgen mot ett regeringsbeslut som kritiker anser inskränker oberoendet bland landets åklagare.

I huvudstaden Bukarest samlades upp emot 7 000 människor utanför regeringens högkvarter på söndagen, där man skanderade budskap som "rättvisa, inte korruption" och uppmanade rättsväsendets representanter att stå på sig.

Även åklagare protesterar i en form av strejk där de endast kommer att arbeta om det gäller akuta fall från och med måndag i tre till sju dagar framåt. Många domare väntas följa exemplet.

Regeringens dekret, som passerade utan någon föregående debatt, förändrar bland annat sättet som chefsåklagare utnämns på och begränsar kraftigt insynen i en enhet som granskar domare och rådmän.

Rumänien är ett av Europas mest korrupta länder och det senaste beslutet är ett i raden av ifrågasatta lagändringar och dekret som de styrande socialdemokraterna har infört sedan de tog makten för över två år sedan.