Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

PSD:s ledare Liviu Dragnea. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rumänsk ledare om protesterna: Kuppförsök

Den senaste tidens omfattande protester mot regeringen i Rumänien var en del av ett misslyckat försök att störta regeringen. Det hävdar det socialdemokratiska regeringspartiet PSD:s ledare Liviu Dragnea.

Närmare 100 000 människor, varav de flesta fredliga demonstranter, deltog i protester mot regeringen den 10 augusti. Kravallpolis satte in vattenkanoner och tårgas mot folkmassan och över 450 personer tvingades uppsöka vård.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En del av demonstranterna kastade flaskor och stenar mot polisen, som dock på videor även kan ses angripa fredliga demonstranter.

- Jag såg en misslyckad statskupp, säger Liviu Dragnea i en intervju med tv-kanalen Antena 3, i sitt första uttalande efter protesterna.

Dragnea är i praktiken Rumäniens regeringschef, men får inte vara premiärminister på grund av att han tidigare har dömts för valfusk.

Landets president Klaus Iohannis, som stödjs av den mitten-höger-orienterade oppositionen, har kritiserat polisen för övervåld. Dragnea slår tillbaka med att kritiken uppmuntrar demonstranter till att använda våld – och hotar med att försöka få presidenten avsatt.

Återkommande protester mot korruption har pågått i över ett och ett halvt år i Rumänien. Antikorruptionsorganisationen Transparency International rankar landet som en av de mest korrupta staterna inom EU.