Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anhängare till Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff demonstrerar på gatorna i huvudstaden.

Rousseff: Rösta för demokratin

Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff betygade inför senaten att hon inte begått de brott hon anklagas för. Riksrättsprocessen kallar hon "en statskupp", men den kan leda till att hon förlorar makten permanent.

Anklagelserna rör brott mot budgetregler. Vänsterpolitikern Rousseff anklagas för att olagligt ha tagit statliga lån för att dölja budgetunderskott under sin återvalskampanj 2014.

Rousseff sade att riksrättsprocessen strider mot författningen.

- Jag begick inte de brott som jag har anklagats för orättfärdigt och egenmäktigt, sade hon i sitt försvarstal på måndagen.

Hon framhöll att den regering som hon ledde gjorde misstag, men aldrig svek sina väljare. Hon varnade för att Brasiliens ekonomi sätts på spel för att skydda den rika elitens intressen och för att de senaste 13 årens sociala framsteg nu är hotade.

- I dag fruktar jag bara för demokratins död, den demorati för vilken många av oss i den här kammaren kämpade för.

Temer segerviss

Efter Rousseffs framträdande tog slutpläderingarna vid. Därefter ska den omröstning som avgör hennes framtid hållas. Om två tredjedelar av senatorerna, minst 54 av 81, röstar för att fälla henne förlorar hon makten permanent.

Det är vad Rousseffs tidigare allierade, vicepresident Michel Temer hoppas på. Temer, från mittenhögerpartiet PMDB, har varit tillförordnad president sedan i maj och skulle gärna resa till G 20 mötet i Kina senare i veckan som Brasiliens ordinarie president, skriver nyhetsbyrån AFP. Blir Temer president får han sitta fram till valet 2018.

"Kom tillbaka"

Inför Rousseffs ankomst till senaten hade anhängare till henne samlats för att visa sitt stöd. De skanderade: "Dilma, kom tillbaka!".

68-åriga Rousseff, som tillhör Arbetarpartiet (PT), kom i sällskap av expresident Luiz Inácio Lula da Silva och 12 tidigare ministrar i hennes regering.

Rousseff har kritiserats för att sakna karisma och för att inte ägna sig åt taktiserande i slutna rum. Hon har tappat stort i popularitet och har knappt tvåsiffrigt stöd i opinionsmätningar.