Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

Rohani: USA vill skapa kaos i Iran

USA genomför nu straffåtgärder mot Iran till följd av att president Donald Trump valt att lämna kärnenergiavtalet från 2015 – men EU kommer att skydda europeiska företag som handlar med Iran. President Hassan Rohani anser att USA bara vill skapa kaos i Iran.

ANNONS
|

Donald Trump säger i ett uttalande att USA är redo att omförhandla avtalet. I övrigt har Teheran ett val, enligt Trump:

"Antingen ändra sitt hotfulla, destabiliserande uppträdande och åter interagera med den globala ekonomin, eller fortsätta längs en väg av ekonomisk isolering".

I ett tv-sänt tal avfärdar Rohani att USA egentligen vill förhandla och säger att utspelet bara är tomma ord för den egna opinionen:

- Trumps maning till direkta samtal är bara till för inhemsk konsumtion i Amerika, och för att skapa kaos i Iran.

ANNONS

Inte använda dollar

Från midnatt till tisdag New York-tid (klockan 06 på tisdagsmorgonen svensk tid) träder en rad amerikanska sanktioner mot Iran i kraft. Till exempel får den islamiska republiken inte använda amerikanska dollar. Sanktionerna slår också mot Irans silver- och guldsektor, samt Irans handel med metaller, kol och industriella it-system.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar åtgärderna en "front mot illasinnade iranska handlingar". Han försäkrar att de ska genomföras med kraft, så att regimen i Teheran inte kan undvika sanktionerna.

Ovanpå det har USA sedan tidigare gjort klart för omvärlden att de länder som fortsätter att importera olja från Iran riskerar att drabbas av finansiella åtgärder från USA från och med november. Iran har svarat med att man vägrar vika sig för Washingtons försök att strypa deras livsviktiga oljeexport.

"Normalt land"

Pompeo säger att det skulle kräva "enorma förbättringar" från Irans sida för att slippa sanktionerna.

- De måste börja bete sig som ett normalt land.

Sanktionerna har skapat oro i Iran. Valutan rial har tappat hälften av värdet sedan i april. Spontana protester har uppstått i olika iranska städer sedan drygt en vecka tillbaka.

ANNONS

Enligt Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif är USA tämligen ensamt i sin fientlighet mot Iran.

- Självklart kan amerikanskt översitteri och politisk press skapa en del störningar, men faktum är att USA är isolerat i dagens värld, säger han enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Isna.

"Beklagar djupt"

De övriga undertecknarna – Frankrike, Storbritannien, Kina, Ryssland och Tyskland – står fast vid kärnenergiavtalet med Iran.

"Vi beklagar djupt USA:s återupptagande av sanktioner", säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

Många stora europeiska företag lämnar ändå Iran av rädsla för amerikanska straffåtgärder, men enligt Tysklands utrikesminister Heiko Maas har åtgärder satts in för att skydda företagen. EU-lagstiftning som säger att rättsliga åtgärder som bygger på amerikanska sanktioner inte ska vara giltiga kommer att uppdateras, enligt tyska utrikesdepartementet.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.

Den 8 maj beslutade USA:s president Donald Trump att säga upp avtalet. Samtidigt flaggas för eventuella USA-sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran. De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

ANNONS