Riskfyllt för svenska soldater i Mali

ANNONS
|

Det är oroligt inte minst runt Timbuktu. En mindre FN-bas angreps förra veckan öster om staden med granatkastare, utan kända skador.

En annan attack skedde mot en styrka ur den maliska regeringsarmén. Två soldater uppges ha stupat, enligt Försvarsmaktens Maliblogg.

Ett dygn tidigare blev en konvoj från regeringsarmén angripen, med ett dödsoffer. Delar ur det svenska underrättelseförbandet i Timbuktu bistod den maliska armén med att bland annat säkra spår från angriparna.

Farligt land för FN-soldater

Flera FN-soldater har dött i landet i attacker med improviserade vägbomber, granatkastare och direktriktad eld.

Svenskarna har klarat sig trots en krävande tjänst i ofta riskfyllda miljöer. Men sent på måndagenvar det nära.

ANNONS

"En svensk grupp genomförde patrullering inne i de centrala delarna av Timbuktu. En man närmade sig gruppen och utlöste en bomb", säger tillförordnade chefen för svenskarna Krister Sandahl på telefon.

De svenska militärerna satte sig direkt i sina fordon och körde därifrån. Ingen strid skedde efter självmordsdådet.

"Mannen som bar självmordsvästen avled i detonationen. Vi vet ännu inte vem han var och kommer att göra fördjupade undersökningar."

Oförändrat uppdrag

Händelsen kommer inte att påverka deras uppdrag.

"Miljön är komplex och varje gång vi är ute är vi medvetna om hoten. Men vi upplever att vi är trygga med den utbildning och utrustning vi har. Vi kommer att fortsätta enligt plan", säger Kristian Sandahl.

Soldaterna som var inblandade i incidenten i måndags åkte tillbaka till Camp Nobel i utkanten av Timbuktu.

"Vi tog hand om dem enligt de rutiner vi har inom förbandet. Ingen svensk blev skadad", säger Kristian Sandahl som beskriver säkerhetsläget som osäkert.

"Många fraktioner påverkar fredsprocessen vilket gör att hela situationen är svår emellanåt. Det är ganska många händelser över tiden, och de svenska förbanden i Minusma är utsatta för hoten."

Kristian Sandahl kom till Mali i månadsskiftet maj-juni i år.

"Klimatet i sig är något som påverkar miljön här nere. Terrängen är karg och temperaturerna höga. Men den svenska styrkan har genomfört ett väldigt professionellt arbete. Jag vet att vi är uppskattade i de områden där vi är närvarande."

ANNONS

Fakta:

Mali, ett av världens fattigaste länder, ligger i det inre av Västafrika. Det var en ganska stabil demokrati från 1992, då ett flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur. En ny militärkupp genomfördes dock i mars 2012.

Efter kuppen har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister. I april 2013 antog FN:s säkerhetsråd en resolution, som inrättade en FN-ledd stabiliseringsinsats i landet, förkortad Minusma.

Cirka 250 svenska militärer deltar bland annat med underrättelse- och informationsinhämtning, skyddsuppgifter och att skapa säkerhet.

Källa: Landguiden och Försvarsmakten

ANNONS