Undantagstillstånd råder i delar av Ukraina.
Undantagstillstånd råder i delar av Ukraina. Bild: Mykola Lazarenko

Risken ökar för väpnad konflikt i Europa

Tonen hårdnar. Utvecklingen går i en farlig riktning. Med hot och ultimatum ökar risken för det som inte får hända — en väpnad konflikt.

ANNONS
|

Relationen mellan väst och Ryssland är iskall, präglad av militära rustningar, övningar, påverkans- och cyberoperationer och aggressiv agentverksamhet. Samtidigt kan en incident få oönskade följder när de teknologiska framstegen snabbt krymper tiderna för att reagera, eller begå misstag.

Säkerhetsläget ställs på sin spets efter att ryska gränstrupper besköt och bordade tre ukrainska marinfartyg och tog besättningarna till fånga. Det var i sundet utanför den annekterade Krimhalvön.

Enligt Vladimir Putin var det ett svar på en provokation av den ukrainske presidenten för att skifta fokus från dåliga opinionssiffror inför nästa års presidentval.

Från väst kom fördömanden och uttalanden om nya sanktioner. USA:s president Donald Trump ställde in en planerad träff med Vladimir Putin vid G20-mötet i Buenos Aires.

ANNONS

Det ukrainska parlamentet införde på initiativ av president Petro Porosjenko undantagstillstånd. Han varnar för att landet kan stå inför en rysk markinvasion.

"Hotet det värsta sedan 2014"

Chefen för landets väpnade styrkor Viktor Muzhenko betecknar hotet som det värsta sedan Ryssland intog Krim 2014. Ryska stridsvagnar står 18 kilometer från den ukrainska gränsen och antalet har mer än fördubblats till 250 på två veckor fram till den 1 oktober, säger han till Reuters.

— Framför oss har vi en angripare som inte har någon legala, moraliska eller andra begränsningar. Det är mycket svårt att bedöma när det kommer att inträffa för honom att inleda aktiva stridshandlingar mot Ukraina, säger generalen.

Ett fartyg spärrade av sjövägen vid Krimhalvön och bron över Kertjsundet.
Ett fartyg spärrade av sjövägen vid Krimhalvön och bron över Kertjsundet.

En mer objektiv bedömare är den specielle representanten för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, ambassadör Martin Sajdik. Han ingår i gruppen som försöker driva fredsprocessen framåt i östra Ukraina enligt det så kallade Minskavtalet. Spänningen har inte minskat, säger han:

— Istället för att söka efter en fredlig lösning på konflikten, tycks sidorna röra sig i motsatt riktning. Jag är djupt bekymrad av situationen, och än en gång uppmanar jag sidorna att göra sitt yttersta för att förhindra en upptrappning.

USA:s försvarsminister James Mattis på en militärbas i Texas.
USA:s försvarsminister James Mattis på en militärbas i Texas. Bild: Joel Martinez

USA:s försvarsminister James Mattis anklagar ryssarna för att ha försökt hacka sig in och påverka även det amerikanska mellanårsvalet i november.

ANNONS

"Herr Putin lär sig långsamt"

— Herr Putin lär sig långsamt, säger James Mattis vid ett framträdande i Kalifornien. Hen erkänner inte att vad han gör faktiskt skapar motvilja mot hans folk, han handlar inte i det bästa intresset för det ryska folket.

Vid försvarsalliansens Nato:s utrikesministermöte i tisdags uppmanades Ryssland att släppa de fängslade ukrainska sjömännen.

Landet fick även ett ultimatum att inom 60 dagar leva upp till det 32 år gamla nedrustningsavtalet INF, som gäller avskaffandet av landbaserade medeldistansrobotar, om USA inte ska dra sig ut. Ryssland påstås att ha brutit mot avtalet genom att placera ut nya robotsystem.

Det anses utgöra en allvarlig risk för den strategiska stabiliteten i det euro-atlantiska området.

— Grundlösa anklagelser som upprepas om igen, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova.

President Vladimir Putin i samspråk med Kremls talesman Dimitrij Peskov.
President Vladimir Putin i samspråk med Kremls talesman Dimitrij Peskov. Bild: Alexander Zemlianichenko

Kremls talesperson Dimitrij Peskov säger att USA har manipulerat fakta och att utspelen enbart ökar spänningarna mellan länderna.

Peskov har också uteslutit ett möte mellan Putin och Trump i Washington. Det är det inte tal om i nuvarande situation, heter det.

Själv säger Putin i rysk tv på onsdagen att Ryssland kommer att utveckla robotar som är förbjudna under INF-avtalet om USA lämnar pakten och gör det.

Dialogen är bruten eller på sparlåga när den behövs som mest. Dessvärre talar inget för en plötslig vändning till det bättre, snarare tvärtom.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS