Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Risk för kollaps vid USA:s högsta damm

En sidokanal till USA:s högsta damm kan kollapsa när som helst, enligt de amerikanska myndigheterna. Minst 180 000 personer tvingas lämna sina hem, uppger CNN.

Texten inleds nedanför tv-inslaget

 

Den senaste tidens regn och snöfall i området uppges ha inneburit stora påfrestningar på Oroville-dammen i norra Kalifornien. När vattnet började svämma över dammens två sidokanalerna för nödavledning belastats hårt.

Själva dammen, som är USA:s högsta, är inte på väg att rämna.

I en av de två sidokanaler har det bildats ett städigt växande errossionshål och nu är risken att hela konstruktionen undergrävs och kollapsar. Hålet går inte att laga i nuläget.

Som salt på såren har även den andra sidokanalen, som endast används i nödfall när dammen nått extremt höga vattennivåer, drabbats av errissionskador och stora delar av den har raserats.

Anledningen att det är farligt när avlastningskanalerna rasar är att vattenmassorna "snabbt sköljer bort all jord och lera under dem och allt allt då börjar rasa nedströms", som brandkårens insatsledare Kevin Lawson uttryckte det vid en presskonferens.    

Inspektera skadorna

Myndigheterna väntar nu på att kunna inspektera skadorna och avgöra om och när faran kan vara över. Kaliforniens guvernör Jerry Brown har utlyst beredskapsläge för att underlätta de lokala räddningsinsatserna.
 

 

Vid tvåtiden natten till måndagen svensk tid twittrade myndigheterna att kanalen kan rasa när som helst.

Uppströms och öster om dammen ligger staden Oroville med 16 000 invånare. De har uppmanats att bege sig norrut.

Oroville ligger tio mil norr om Sacramento.


Boende i städer nedströms från dammen följer instruktioner från de lokala myndigheterna och nu uppger CNN att minst 188 000 invånare tvingas lämna sina hem. 

Den lokala vattenmyndigheten understryker att själva dammen inte riskerar att kollapsa utan att det är sidokanalerna som är hotade. 

Evakuering kan rädda liv

Enligt Koney Honoa, sheriffen för Butte County-området, kommer man använda sig av helikopter för att släppa ner stenar för att täppa till hålet. 

– Tyvärr kunde de inte säga hur lång tid det skulle ta så vi var tvungna att ta det viktiga och avgörande beslutet att inleda evakueringen av Orvilleområdet och alla städer nedströms. Vi måste få folk att röra sig snabbt för att rädda liv om det värsta scenariot skulle bli verklighet, säger han, enligt AP. 

– Skulle det värsta hända talar vi om en 30-fots (ca 9 meter) flodvåg som väller ner i dalen. Därför tar vi det säkra före det osäkra, sa Kevin Lawson, insatsledare för brandkåren under en presskonferens på måndagmorgonen svensk tid.  

Dammen byggdes mellan 1962 och 1968. Med sina 230 meter är den USA:s högsta damm. Detta är första gången som den drabbats av en stor nödsituation. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.