Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Partiledarna i Finlands regeringsförhandlingar, från vänster: Pekka Haavisto (De Gröna), Anna-Maja Henriksson (Svenska Folkpartiet), Antti Rinne (Socialdemokraterna), Li Andersson (Vänsterförbundet) och Juha Sipilä (Centern). Bilden är tagen den 8 maj.

Rinne tror på finsk kompromiss till fredag

Regeringsförhandlingarna fortsätter i Finland på söndagen – en månad efter riksdagsvalet. Socialdemokraternas Antti Rinne, som leder sonderingarna, är förtegen men hoppas på en överenskommelse under de närmaste dagarna.

Centerns ledare Juha Sipilä, som med all sannolikhet kommer att bli ersatt på statsministerposten, lät i fredags påskina att de finanspolitiska förhandlingarna strandat. Men Antti Rinne är förhoppningsfull.

- De ekonomiska frågorna är under arbete. Så vitt jag vet kommer de att lösas, säger Antti Rinne.

Tidningen Helsingin Sanomat har uppgifter om att partierna planerar skattehöjningar på 700 miljoner euro. Mer än dubbelt så mycket krävs för att balansera statsbudgeten.

Antti Rinne säger till Hufvudstadsbladet att det är "mycket möjligt" att han kan lägga fram ett regeringsprogram på fredag, varpå riksdagsgrupperna får tid att bekanta sig med det.

Inga partier nådde över 20 procent i valet, vilket innebär att ett brett samarbete är nödvändigt. I samtalen deltar Socialdemokraterna, Centern, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet.

Socialdemokraterna blev största parti i riksdagsvalet den 19 april med 17,7 procents stöd. Endast decimaler skilde till högerpopulistiska Sannfinländarna och konservativa Samlingspartiet.