Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Rinkeby-upplopp stor nyhet i USA

Det våldsamma upploppet i Rinkeby i nordvästra Stockholm har blivit en toppnyhet världen över, speciellt i USA. Efter president Donald Trumps uttalanden om "se vad som hände i Sverige" står USA:s strålkastare riktade hit.

"Våldsamheter i Sverige uppmärksammas efter Trumps uttalanden", skriver The New York Times.

The Washington Posts artikel om upploppet var en av tidningens mest lästa under tisdagen.

Fox News, som Trump hänvisat till på sitt Twitterkonto vad gäller Sverige, skriver: "Upplopp bryter ut i invandrardominerad svensk förort".

Även exempelvis Sydney Morning Herald i Australien tar upp upploppet och kopplar samman det med Trumps uttalande.

LÄS MER: Våldsamt upplopp i Rinkeby – kastade sten mot polis

LÄS MER: Fox News: Svensk asylpolitik skapar kaos

SD-topp intervjuas

Mediebolaget CNN har en journalist på plats i Stockholm, och med rubriken "Vad hände i Sverige?" tas bland annat händelsen i Rinkeby upp. I inslaget intervjuas Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson utanför riksdagen.

Karlsson tackar Trump:

– Det var bra. Jag är väldigt tacksam gentemot president Trump för att ha uppmärksammat den här frågan. Den är väldigt viktig för oss, säger Karlsson till CNN.

CNN-reportern säger sedan själv bland annat, med hänvisning till regeringen, att det inte finns något direkt samband mellan ökningen av asylsökande 2015 och Sveriges brottslighet.

I samma inslag lyftes ett Twitter-inlägg från tidigare utrikesminister Carl Bildt fram: "Förra året var det ungefär 50 procent fler mord enbart i Orlando/Orange i Florida, där Trump höll sitt tal häromdagen, än i hela Sverige. Dåligt."

LÄS MER: Felen i tv-inslaget Trump pekade på

LÄS MER: Fel i bemötande om faktafel
 

Högerextrema medier

Samtidigt har upploppet i Rinkeby också uppmärksammats av en lång rad högerextrema och invandringskritiska medier runt om i världen, skriver Svenska Dagbladet.

Det var i måndags kväll som polisen, i samband med ett ingripande, attackerades i Rinkeby med bland annat stenkastning. Polisen svarade med att avlossa skott, så kallad verkanseld. Under upploppet sattes även bilar i brand.

I ett tal i Florida i lördags tolkades Trump som att han påstod att en allvarlig händelse hade hänt i Sverige. Efter ifrågasättanden förtydligade han på söndagen att han syftade på ett tv-inslag – som visat sig innehålla en rad felaktiga uppgifter om asylinvandringen till Sverige och påstådda konsekvenser av den.

I måndags gick han på Twitter till nytt angrepp mot "fejkmedier", som han påstår försöker mörklägga konsekvenser av den svenska migrationspolitiken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.