Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/6

Rikard från Stenungsund hjälper flyktingar att få vatten

Över 420 000 människor har de senaste veckorna flytt från våldsamheterna i Burma till Bangladesh. Behoven av mat och vatten är mycket stora. Nu ska Rikard Ek, 42 år, från Stenungsund hjälpa till att hitta rent vatten i staden Cox Bazar, dit många flytt.

Svenska Röda Korset ökar nu sina insatser i Bangladesh, bland annat genom att skicka personal specialiserade på vatten till krisområden. En av dem är Rikard Ek. 

– Jag har ingen aning om vad som väntar därnere. Det finns väldigt lite information om just möjligheterna till vatten, så vi är som blanka blad. 

Började med pappa

Rikards engagemang började med hans pappa som varit aktiv under sitt liv i bland annat SIDA. Senare flyttade familjen till Vietnam i början på 1980-talet. 

– Det ger en fantastiska perspektiv på världen att ha en sådan uppväxt, så att engagera mig på detta vis kommer väldigt naturligt. Jag skulle inte byta ut det mot något annat i världen, säger Rikard. 

Vad är utmaningen, dels med jobbet men också mentalt med att se mycket lidande?
– Dels har man ju en yrkesroll som man går in i. Det verkar lite som ett skydd. Samtidigt har man något att fokusera på. Gör man inte bra jobb hjälper man ingen. Det som jag upplever blir en del av ens personlighet och inget man glömmer bort.

LÄS ÄVEN: Nyfödda offer i massflykten från Burma

Besvärligt att få ledigt

Rikard fick frågan om att åka ner för tre dagar sedan. Den här gången gick det bra att ta ledigt från jobbet men ibland har han inte kunnat åka. 

– Ibland är det besvärligt att få ledigt. De försöker att hjälpa mig om det finns möjlighet och jag upplever stort stöd från dem. 

Hur går arbetet till?
– Nu ska vi ner och göra en bedömning av hur vi kan få fram vatten, rena och distribuera det. Just det här är ett speciellt fall då det inte finns ytvatten i form av sjöar och floder. Inte heller finns det borrade brunnar. Normalt sett åker vi med en fullskalig vattenreningsutrustning, men det kan vi inte göra nu. 

LÄS ÄVEN: Nya uppgifter om bybränningar i Burma

Två metoder för att rena vatten

Det finns två metoder för att rena vatten, beroende på om man använder sig av ytvatten eller vatten från brunnar. Den ena går ut på att fylla tankar med vatten och tillsätta aluminiumsulfat eller järnoxid för att separera partiklarna så de faller till botten. Annars kan vattnet renas med klor. 

Rikard är på plats i fyra veckor och målsättningen med projektet för denna gång är tydlig.

– Läget är allvarligt och man överlever utan vatten i tre dagar. Jag hoppas kunna säkerställa vilken metod vi ska använda för att kunna rena vattnet, och hoppas även att vi kan få ner utrustning för det på plats. Utan vatten sprids bland annat epidemier och det kan bli livshotande, säger Rikard. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.