Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I ungdomsdomstolen i Fort Worth, Texas, 2014.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Rik och bortskämd" - greps i Mexiko

Den unge amerikan som nu har gripits i Mexiko, är dömd för att som 16-åring ha dödat fyra människor, rapporterar tv-bolaget CNN. Det var för två år sedan som han, kraftigt alkoholpåverkad, körde sin pickup rakt in i en grupp människor som försökte hjälpa en kvinna som fått motorstopp på sin bil i Texas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fallet uppmärksammades stort 2013 efter att en psykolog vittnat till 18-åringens försvar och hävdat att den unge mannen var så "rik och bortskämd" att han inte kunde skilja på rätt och fel. Enligt CNN lade psykologen en del av skulden för brottet på den unge mannens föräldrar eftersom de inte satt några gränser för sin son.

Den gripne beskrevs som ett offer för "affluenza", en blandning av engelskans affluent (förmögen) och influenza (influensa). Psykologen har i efterhand ångrat användandet av termen eftersom den blev så uppmärksammad.
Rätten valde också att ge mannen en mildare dom än vad åklagarna ville. Istället för 20 år i fängelse fick han 10 års villkorlig dom, något som enligt CNN upprörde offrens familjer djupt.

Nu har den unge mannen alltså gripits i Mexiko. Han söktes av myndigheter i Tarrant sedan han och hans mamma anmälts saknade tidigare i december. Sheriffen Dee Anderson säger att man tror att den unge mannen flydde när distriktsåklagaren började granska en film som postats via Twitter. Där syns 18-åringen klappa i händerna samtidigt som hans vänner spelar ölpingis.

Enligt CNN uppger åklagaren att videon inte, utan vidare utredning, bevisar att mannen brutit mot sin villkorliga dom. Däremot kan det vara ett problem att han lämnat delstaten och inte kommit till möten med sin övervakare.

Mannen hade under brottet 2013 tre gånger mer alkohol i blodet än den tillåtna gränsen, samt spår av Valium.