Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Richard Bergström om varför EU väljer bort Astra Zeneca

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström är inte överraskad över att EU-kommissionen inte förlänger avtalet med Astra Zeneca.
– Optionen som vi har haft om att kunna utöka leveranserna med 100 miljoner doser kommer inte förrän nästa år. Då är det inte intressant att få mer av det här vaccinet, säger han till SVT Nyheter.

EU-kommissionen och Sverige är i full fas med att sätta igång en massvaccination av befolkningen under 2021, samtidigt som man bäddar för 2022 och längre fram.

Unionen har tidigare meddelat att Astra Zenecas vaccin inte ingår i de planerna genom att inte förlänga de leveransavtal som går ut i årsskiftet.

Richard Bergström, vaccinsamordnare för Sverige, förklarar vad det är som ligger till grund för beslutet.

– Optionen som vi har haft om att kunna utöka leveranserna med 100 miljoner doser kommer inte förrän nästa år. Då är det inte intressant att få mer av det här vaccinet. Det hade varit annorlunda om Astra Zeneca levererat enligt sin tidtabell, då hade vi säkert varit intresserade, men de doserna kommer helt enkelt för sent, säger Richard Bergström till SVT Nyheter.

Han fortsätter med att förklara vad det är som gör vaccinsorten olämplig till att på lång sikt hantera mutationer – och därför också ointressant för framtiden.

– Man använder ju förkylningsvirus som man har tömt på innehåll och stoppat in dna från covid-19-viruset i. Om man ger vaccinet flera gånger så kan man få immunitet mot själva vaccinet. Det har man alltid vetat, att det är en begränsning med den plattformen.

Av samma anledning kommer man inte att förlänga med Johnson & Johnson, det andra av de två så kallade vektorvaccinen. Istället kommer EU att satsa på de vaccin som bygger på mRNA-teknik, som de från Pfizer och Moderna.

LÄS MER: Uppgifter: EU-kommissionen förlänger inte kontraktet med Astra Zeneca

LÄS MER: Leveranserna av Janssens vaccin till Europa pausas

”Kan gå till domstol”

Richard Bergström menar på att Astra Zeneca inte bör kritiseras allt för hårt gällande förseningarna.

Däremot kallar han det för en ”total överraskning” att företaget i kontrakten med bland annat Sverige skrivit att man vid behov ska kunna leverera från både Storbritannien och USA – vilket i efterhand visat sig vara osant.

– Det har gått ett brev från EU-kommissionen till Astra Zeneca där man radar upp en antal punkter där man menar att företaget brutit mot kontraktet. I första hand försöker man lösa sådana tvister mellan parterna, det är först efter det som det kan gå till domstol. Det kommer säkert att få ett efterspel det här, säger Richard Bergström till SVT Nyheter.

LÄS MER: Tegnell om Astra-beskedet: ”Får se hur det påverkar”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.