Hans Linde, förbundsordförande för RFSU.
Hans Linde, förbundsordförande för RFSU. Bild: TT/Pressbild

RFSU rasar över abortbeslutet: ”Djupt provocerande”

Den amerikanska aborträtten är hävd. Tre delstater har redan förbjudit abort och inom ett par månader kan hälften av alla delstater har gjort samma sak.
– Det är ett djupt provocerande beslut som gör att miljoner amerikaner nu kommer att förlora rätten till sin egen kropp, säger RFSU:s förbundsordförande Hans Linde.

ANNONS
|

Den amerikanska nationella garantin för aborträtten har förhindrat delstaterna från att införa totala abortförbud sedan 1973.

Tills nu.

Under fredagen rev Högsta domstolen den nationella aborträtten. De sex domare som röstade för att ta bort aborträtten hävdade att beslutet gör frågan mer demokratisk eftersom att det nu blir upp till de folkvalda att bestämma i saken.

Hans Linde, förbundsordförande för RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, håller inte med.

– Det jag tycker är mest provocerande är att domstolen vet vad konsekvenserna av beslutet blir men ändå fattar det. Framför allt för att det är ett beslut som inte har stöd hos det amerikanska folket. Det handlar om en högljudd grupp av abortmotståndare som kör över den stora majoriteten, säger Hans Linde som är förbundsordförande för RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

ANNONS

"Djupt provocerande”

Strax efter att beslutet togs förbjöds aborträtten i Missouri, Louisiana och South Dakota. Inom ett par månader kan hälften av de amerikanska delstaterna har gjort samma sak.

– Konkret kommer det här innebära att de som har råd och möjlighet tvingas resa långt för att göra abort. Men de allra flesta, som inte har råd, kommer att ställas inför valet att göra en illegal abort utan stöd och trygghet från sjukvården eller bli tvångsgravid, säger Hans Linde.

– Det är ett djupt provocerande beslut som gör att miljoner amerikaner nu kommer att förlora rätten till sin egen kropp.

Kan vända trenden

Många ställer sig nu frågan om hur här kunde hända.

Enligt Hans Linde är det ett resultat av en medveten strategi mot aborträtten som pågått i USA i decennier. De amerikanska abortmotståndarna är välorganiserade, har mycket resurser och har jobbat långsiktigt för att få till dagens beslut – det största steget för abortmotståndet på 30 år.

En viss oro över att beslutet skulle kunna inspirera andra abortmotståndare i världen finns. Dels för en starkare mobilisering, dels för starkare försök för att bromsa utvecklingen mot laglig abort i länder där det är förbjudet.

– Under den senaste tiden har flera länder, så som Argentina, Colombia och Irland, infört fri aborträtt. Nu finns risken att den positiva trend vi sett bromsar in, säger förbundsordföranden.

ANNONS

Måste försvara aborträtten

Vad som nu väntar, och om den positiva trenden nu riskerar att vända, beror på hur de som står upp för aborträtten väljer att agera, menar Hans Linde.

– Jag hoppas och tror att det finns en stark folklig organisering för aborträtten och att det nu mer än någonsin blir viktigare att kräva rätten till sin egen kropp.

I Sverige har aborträtten ett starkt stöd både i politiken och bland det svenska folket. Abortmotståndarna är få, men ibland högljudda. Hans Linde tror att en ökad aktivitet av de svenska motståndarna är att vänta.

– Vi kan inte ta vår aborträtt för given. Vi måste försvara den.

LÄS MER:Biden: ”För landet bakåt i tiden med 150 år”

LÄS MER:USA:s högsta domstol river upp den nationella aborträtten

LÄS MER:M-ledaren: Abortbeslut i USA "väldigt illa"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS