Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Restriktionerna förlängs i Danmark efter ökande coronasmitta

Danmark förlänger den hårda nedstängningen. Under en direktsänd presskonferens konstaterade landets statsminister att läget är allvarligt och att sociala uppoffringar krävs på nyår.
– I våra ögon är det inte rimligt om ett nyårsfirande innebär att det sprids ännu mer smitta, säger Mette Frederiksen (S).

På tisdagen var 900 covid-19-patienter inlagda på sjukhus i Danmark. Det är rekordmånga och exempelvis långt över tre gånger fler än de 254 patienter som var inlagda den 1 december.

Samtidigt har antalet döda stabiliserat sig på en hög nivå. Under tisdagen noterades att 22 personer med covuid-19 har avlidit under de senaste 24 timmarna – den näst högsta dygnssiffran hittills under pandemin.

Nedstängning förlängs

Med anledning av situationen meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) under en direktsänd presskonferens på tisdagskvällen att landets hårda restriktioner förlängs ytterligare fjorton dagar.

– Vägen till ett återöppnande är just nu lång. Det bästa vi kan göra är att slå ner infektionen, säger hon.

Det nya beskedet innebär att alla restauranger, barer, kulturinstitutioner, köpcentrum samt alla butiker utom apotek och stora matvaruaffärer ska hålla stängt till den 17 december.

– Regeringen håller givetvis inte i nedstängningen längre än vad som behövs. Så fort det är försvarligt att häva restriktionerna kommer vi att göra det, säger Frederiksen.

Danmarks statsminister under tisdagens presskonferens. Landet förlänger sina restriktioner till den 17 januari och även yngre barn hålls hemma från skolan. Bild: Philip Davali/Ritzau/TT
Danmarks statsminister under tisdagens presskonferens. Landet förlänger sina restriktioner till den 17 januari och även yngre barn hålls hemma från skolan. Bild: Philip Davali/Ritzau/TT

Fler restriktioner för skolbarn

Under dagen har landets hälsominister Magnus Heunicke (S) hållt möte med hålsovårdsansvariga i Folketinget, men begränsningen som gör gällande att max tio personer får fira nyår tillsammans skärps inte.

Samtidigt framhöll Mette Frederiksen att att det landets medborgare behöver göra sociala uppoffringar den närmsta tiden, även på nyår.

– I våra ögon är det inte rimligt om ett nyårsfirande innebär att ännu mer smitta sprids, säger hon.

Som väntat meddelade även statsministern nya restriktioner som innebär att även yngre barn, i grundskolan, hålls hemma från skolan och ska undervisas på distans.

– Ljuset och hoppet tänds med vaccinet, men vi vet att det fortfarande ligger några kärva månader framför oss, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.