Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump justerar mikrofonen åt Amy Coney Barrett i Vita husets rosenträdgård.
President Donald Trump justerar mikrofonen åt Amy Coney Barrett i Vita husets rosenträdgård. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Republikansk rusning för utnämning före valet

Donald Trumps val av kandidat till USA:s högsta domstol var väntat – och nu rustar Republikanerna för att hinna utse Amy Coney Barrett till ny HD-domare före valet den 3 november.
Om två veckor inleds senatens utfrågning, enligt presidenten.

Utfrågningen av 48-åriga Amy Coney Barrett kommer troligtvis att inledas den 12 oktober, meddelar president Donald Trump. Det skulle betyda att senaten då har drygt tre veckor på sig att genomföra sin granskning och rösta om Coney Barrett innan valet den 3 november.

De slutgiltiga förhörsdatumen kommer dock att meddelas av ordföranden i senatens justitieutskott, Lindsey Graham.

– Med tanke på att den här kandidaten kan komma att sitta i domstolen i 30 år är det inget annat än en skandal att de vill godkänna henne inom loppet av en månad, säger den demokratiske senatorn Dick Durbin till CNN.

Biden vädjar

Strax efter att Trump tillkännagivit sin nominering av Coney Barrett krävde Demokraternas presidentkandidat Joe Biden återigen att senatens godkännande måste vänta.

"Senaten bör inte tillsätta den här vakansen förrän efter det att USA:s folk har valt sin näste president samt en ny kongress", skriver Biden.

Ledande republikaner i senaten säger att de förväntar sig en slutlig omröstning innan valdagen, eller allra senast före installationen av den nya presidenten i januari. Enligt en källa från Vita huset kommer Coney Barrett redan på tisdag att börja ha individuella möten med senatens ledamöter, och först ut är majoritetsledaren Mitch McConnell.

"Enormt intellekt"

Konservativa Amy Coney Barrett nominerades till att efterträda liberala Ruth Bader Ginsburg, som avled i sviterna av cancer förra veckan, vid en ceremoni i Vita huset på lördagskvällen.

– I dag är det min ära att nominera en av landets mest briljanta och begåvade juridiska hjärnor till Högsta domstolen. Hon är en kvinna med ett enormt intellekt, glimrande referenser, och en osviklig lojalitet mot konstitutionen, sade Donald Trump.

Amy Coney Barrett tackade presidenten för nomineringen.

– Jag förstår att det här är ett betydelsefullt beslut för en president. Om senaten gör mig äran att bekräfta mig, svär jag att utföra mina uppgifter så bra jag förmår. Jag älskar USA, och jag älskar USA:s konstitution.

Djupt konservativ

Coney Barrett är en djupt konservativ federal domare som anser att grundlagen från 1789 ska tolkas bokstavstroget. Det lär tillfredsställa de moralkonservativa väljare som är emot aborträtten och samkönade äktenskap och vars stöd Trump är beroende av.

Donald Trump har hittills under sin tid som president utsett två konservativa domare. Om Coney Barrett godkänns av senaten väntas domstolen i många år ha en stark konservativ slagsida med sex konservativa och tre liberala domare, även om en av de konservativa emellanåt röstar med den liberala falangen.

Demonstration

Anti-abortgrupper och religiösa grupper stöttar nomineringen. Men en majoritet i USA, 57 procent, är emot att en ny HD-domare utses före valet, jämfört med 38 procent som stödjer presidentens linje. Det visar en opinionsundersökning som The Washington Post och ABC har gjort, skriver AFP.

Aborträttsgrupper har också tagit initiativ till en stor protest utanför Högsta domstolen under söndagen.

– Domare Ginsburg måste vända sig i sin grav uppe i himlen över att se att deras val av kandidat tycks ha för avsikt att förgöra allt det som Ginsburg stod för, säger Demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, enligt AFP.

Men Coney Barrett valde att framhäva och hylla Ginsburg i sitt nomineringstal.

– USA:s flagga vajar fortfarande på halv stång till minne av domare Ruth Bader Ginsburg. Hon hade inte bara sönder glastaket, hon krossade det.

Susanna Persson Öste/TT

En rad formella och informella möten med senaten väntar innan Amy Coney Barrett eventuellt godkänns som ny domare i USA:s högsta domstol.

På tisdag väntas Coney Barrett träffa senatens majoritetsledare Mitch McConnell för ett informellt möte.

Senatens justitieutskott kommer sedan att utreda Coney Barretts bakgrund och kvalifikationer. Hon måste först besvara ett formulär med frågor om sin bakgrund, sin professionella karriär och sin ekonomi. Det följs av en offentlig utfrågning i utskottet, som sedan röstar om Coney Barretts nominering ska gå vidare för omröstning i senaten.

FBI, den federala polisen, och ABA, det amerikanska advokatsamfundet, kommer båda att utreda och utvärdera Coney Barretts lämplighet och meddela sina bedömningar till senatens justitieutskott.

Justitieutskottets offentliga utfrågning av Coney Barrett väntas starta den 12 oktober och pågå i flera dagar. Här kommer hon att få frågor om sin rättsliga filosofi, samt vad hon tycker i några brännande politiska frågor.

Minst 51 av senatens 100 ledamöter måste sedan godkänna Coney Barrett. Republikanerna innehar majoriteten med röstsiffrorna 53–47, så för att stoppa utnämningen måste flera av president Donald Trumps partikamrater vara emot.

Källa: Reuters