Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Republikanerna som vill att Trump fälls i riksrätten

Tio republikaner i representanthuset röstade för riksrätt mot Donald Trump. De hyllas som modiga hjältar men beskrivs också som förrädare av Trumplojalister. Själva talar de om att de följer konstitutionen, sina samveten och den ed de svurit när de valdes in.
Bild: J. Scott Applewhite
Bild: J. Scott Applewhite

Liz Cheney

Från Wyoming. Nummer tre i rang bland republikanerna och dotter till George W Bushs vicepresident Dick Cheney. Talade inför omröstningen om Donald Trumps personliga ansvar i det som hon beskrev som ”död och förödelse på den mest heliga platsen i vår republik”. Hon sade också att presidenten samlat mobben och tänt flamman för attacken. ”Det har aldrig tidigare funnits en amerikansk president som på detta sätt förrått ämbetet och sin ed mot konstitutionen.”
Bild: Adrian Kraus
Bild: Adrian Kraus

John Katko

Från New York. Den förste republikanske kongressledamoten som aviserade att han tänkte rösta för riksrätt. Han sade att det inte går att bortse från att Donald Trump, både före den 6 januari och i talet den dagen, uppmuntrade till stormningen. Han påpekade att Trump framfört grundlösa teorier om att valet stulits från honom. ”Att inte hålla presidenten ansvarig skulle innebära ett direkt hot mot vår framtida demokrati”.
Bild: Jacquelyn Martin
Bild: Jacquelyn Martin

Adam Kinzinger

Från Illinois. Tillhör de som även tidigare kritiserat Donald Trump. Anklagade inför omröstningen Trump för att ha brutit mot presidenteden och för att ha uppmuntrat en ilsken mobb att storma Kapitolium när elektorsrösterna räknades. ”Det finns ingen tvekan”, påpekade han och ställde frågan att om detta inte är tillräckligt för riksrätt, vad kan då vara det .
Bild: Susan Walsh
Bild: Susan Walsh

Fred Upton

Från Michigan. Skrev tidigt ett uttalande om varför presidenten måste fråntas viktiga maktbefogenheter. Han pläderade först för agerande över partigränsen. När inte det skedde röstade han för riksrätt med slutklämmen att det räcker nu, ”Enough is enough”.
Bild: Al Drago
Bild: Al Drago

Jaime Herrera Beutler

Från Washington. Tydlig med att hon är republikan. Hon sade att hon förstår argumentet att det är viktigt att inte ytterligare elda på de upprörda stämningarna i landet eller att alienera republikanska väljare. ”Men jag är en republikansk väljare” påpekade hon. ”Mitt eget parti representeras bäst av oss som väljer sanningen”.

Dan Newhouse

Från Washington. Beslutade sig sent för att rösta för riksrätt. Han inkluderade sig själv när han anklagade republikanerna för att inte snabbt ha tagit avstånd från Donald Trump. ”Vi är alla ansvariga för att inte ha sagt vår mening redan innan presidenten felaktigt informerade och hetsade en våldsam mobb. Det finns inga ursäkter för president Trumps agerande.”
Bild: Susan Walsh
Bild: Susan Walsh

Anthony Gonzalez

Från Ohio. Sade att han ägnat dagarna sedan stormningen av Kapitolium åt att försöka reda ut vad som egentligen hänt. Han sade att han kommit till slutsatsen att Donald Trump ”organiserade och gav mobben initiativet att attackera USA:s kongress”. Han anklagade också Trump för att inte ha besvarat alla vädjanden som kom om hjälp mot mobben inifrån kongressen.
Bild: Carlos Osorio
Bild: Carlos Osorio

Peter Meijer

Från Michigan. Nyvald kongressledamot 2020 som just svurit eden för en första period. I ett skrivet yttrande framhöll han att president Trump har ”förrått och misslett miljontals med påståenden om ett stulet val”. Han anklagar också presidenten för att under stormningen av Kapitolium ha smitit undan ansvaret i en tid när nationen behövde det ansvaret som mest. Han skrev att han ”med tungt hjärta” röstade för riksrätt.

Tom Rice

Från South Carolina. I ett skrivet yttrande berättade han att han till sist bestämt sig för att rösta för riksrätt. ”Jag har stöttat presidenten i vått och torrt i fyra år. Jag har kampanjat för honom och röstat på honom två gånger. Men Trumps tal inför stormningen av Kapitolium gick för långt. Det är oförlåtligt”, skriver Rice.
Bild: Jacquelyn Martin
Bild: Jacquelyn Martin

David Valadao

Från Kalifornien. Förklarade i en tweet varför han röstat för riksrätt mot Donald Trump. ”President Trump var utan tvekan en drivande kraft för de katastrofala händelserna i Kapitolium”. Han kallade också Trumps retorik för ”oamerikansk” och sade att han valde riksrätten för att det är viktigt att sätta den amerikanska nationen före politiken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.