Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susan Collins delstat Maine kommer att få 43 procent mer finansiering, enligt en omarbetad version av sjukvårdsförslaget som presenterades på måndagen. Arkivbild.

Republikaner försöker blidka avhoppare

Republikanerna gör ett sista ryck för att blidka avhoppare från det senaste sjukvårdsförslaget. Men trots att senatorerna la fram en omarbetad version är republikanen Rand Paul fortfarande emot.

Den omarbetade versionen lades fram på måndagen och innehåller bland annat mer pengar till sjukförsäkringsprogrammen i delstaterna Alaska och Maine.

Alaska och Maine representeras av de republikanska senatorerna Lisa Murkowski och Susan Collins som öppet uttryckt missnöje över partiets senaste reformförslag, som går under namnet "Graham-Cassidy".

Rand emot

Alaska skulle i den omarbetade versionen få tre procent mer finansiering mellan 2020 och 2026, och Maine 43 procent mer finansiering, skriver The Washington Post.

För att republikanerna ska få igenom lagförslaget i senaten och riva upp Obamacare krävs en majoritet av de 100 rösterna. Republikanerna innehar 52 platser. Sedan tidigare har de republikanska senatorerna John McCain och Rand Paul sagt att de tänker rösta nej. Och även med tilläggen implementerade är Kentucky-representanten Rand Paul fortfarande emot, uppger hans talesperson.

Sjuk McCain

Vad som komplicerar saken ytterligare är om John McCain, som är svårt sjuk i cancer, inte finns tillgänglig. Då skulle guvernören Doug Ducey i hans delstat Arizona tillsätta en ersättare. Ducey har till skillnad från McCain uttalat sitt stöd för sjukvårdsförslaget.

Även senatorn Ted Cruz vacklar, men i den omarbetade versionen flyttas mer av bestämmanderätten kring sjukförsäkringarna till delstatsnivå, vilket kan vinna tillbaka honom till en ja-röst.

Under måndagen väntas också kongressens budgetkontor lämna sina preliminära uträkningar om kostnaden och hur många som omfattas av försäkringarna under det nya förslaget.