Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren Ola Larsmo. Arkivbild.

Reportrar utan gränser: Farlig lek med fakta

Han förklarades vara mördad. Men den regimkritiske ryske journalisten Arkadij Babtjenko dök plötsligt upp livs levande medan den ukrainska säkerhetstjänsten förklarar att Ryssland försökt mörda honom. Reportrar utan gränser är fränt kritiska mot den ukrainska säkerhetstjänsten.

"Vi är självklart väldigt lättade över att få veta att Arkadij Babtjenko lever. Vi borde aldrig ha fått uppleva sorgen i att tro att han var död", skriver Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire på Twitter efter att den ryske journalistens tv-framträdande.

Den internationella yttrandefrihetsorganisationen "uttrycker sin djupaste upprördhet över den ukrainska säkerhetstjänstens manipulation som del av sitt informationskrig", skriver Deloire.

"Det är alltid väldigt farligt för stater att leka med fakta, särskilt på bekostnad av journalister."

Babtjenko framträdde på onsdagen i en tv-sändning tillsammans med ukrainsk säkerhetstjänst. Mordförsöket, som ska ha beställts av den ryska regeringen, har stoppats och en ukrainsk medborgare som erbjöds motsvarande drygt 350 000 kronor av rysk säkerhetstjänst för att utföra mordet har gripits, uppges det också.

"Risken finns"

Nyheten om mordet på journalisten och författaren kom på tisdagen.

Nu säger Ola Wallin, hans svenska förläggare, till TT att Babtjenko är en kär vän och att chocken över budskapet om mordet nu övergått i stor lycka.

Samtidigt säger Wallin att de som ligger bakom upplägget av händelserna "är skyldiga en riktigt bra förklaring" till varför förfarandet var det riktiga.

- Risken finns ju att den ukrainska säkerhetspolisen, eller vilka som nu står bakom detta, har gjort sin egen bedömning av hur detta ska gå till och att det var helt uppåt väggarna.

"In i spionromanernas värld"

Wallin pekar där på följderna för Babtjenkos alla anhöriga och vänner när de trodde att han verkligen var död, men också på annat:

- Det kan ju bli konsekvenser för nyhetsrapporteringen och så vidare.

Ola Larsmo, tidigare ordförande för Svenska Pen och som träffat Babtjenko, säger att han aldrig hört talas om något liknande och att "man får väl vara glad över att ha blivit lurad".

- Det här försvinner in i spionromanernas värld, säger Ola Larsmo, tidigare ordförande för Svenska Pen, till TT.

Skeendet väcker frågor

Larsmo säger att hotbilden mot Babtjenko tveklöst varit rejäl. Samtidigt, säger Larsmo, väcker händelseförloppet många frågor.

- Det handlar om vem som lurade vem och om det här är en del av ett propagandaspel. Det är väldigt viktigt nu, tror jag, att ukrainska säkerhetstjänsten kan lägga fram trovärdiga bevis för att det har gått till som de säger – men det är sådant som det kommer att ta tid för oss att värdera.

"Lättad att få veta att den ryske journalisten Arkadij Babtjenkos mord iscensattes av ukrainsk polis och att han lever och deltar i en presskonferens för att förklara orsakerna som tvingade honom att hitta på detta", skriver EU-parlamentets talman Antonio Tajani på Twitter.

Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini uttrycker också lättnad via Twitter:

"Vi följer de ukrainska myndigheternas åtgärder och ser fram emot mer detaljer i det här fallet."