Religionsfriheten i Kina har krympt ytterligare under president Xi Jinping, varnar människorättsorganisationer. Bilden är från en kyrka i Pingdingshan i Henanprovinsen. Arkivbild.
Religionsfriheten i Kina har krympt ytterligare under president Xi Jinping, varnar människorättsorganisationer. Bilden är från en kyrka i Pingdingshan i Henanprovinsen. Arkivbild.

Religionsfriheten under hård attack i Kina

En framstående pastor finns bland omkring hundra kristna som nyligen frihetsberövades i Chengdu i Kina. Tillslaget mot församlingen belyser regimens allt hårdare tag mot religionsfriheten i landet, enligt människorättsgrupper.

ANNONS
|

Pastorn Wang Yi och över hundra medlemmar av församlingen Det tidiga regnets förbundskyrka greps i staden Chengdu den 9 december. Sedan dess har många av dem släppts, men tiotals sitter fortfarande frihetsberövade.

Några som har släppts på fri fot uppger att de har blivit misshandlade. En av dem säger att han blev fastbunden vid en stol utan vatten eller mat i ett dygn, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

- Just nu försöker man se till att de får träffa sina advokater, men i övrigt väntar man bara på information från myndigheterna. Vissa familjer har inte underrättats över huvud taget, säger Patrick Poon, forskare vid människorättsorganisationen Amnesty International, till TT.

ANNONS

Begränsad religionsfrihet

Enligt grundlagen råder religionsfrihet i Kina, men den är i praktiken starkt begränsad. Religiösa samfund är tvungna att registrera sig och verkar under hård statlig kontroll.

Wang Yis församling är inte registrerad, utan är en så kallad huskyrka, och ses därför som en illegal kyrka av myndigheterna.

- Orsaken är att man inte vill vara under total kontroll av den kinesiska regimen. Registrerar man sig är det till exempel myndigheterna som väljer alla pastorer och all kyrkopersonal, säger Poon.

Människorättsorganisationer varnar för att en redan svår situation har försämrats ytterligare. Under president Xi Jinpings styre har hundratals kyrkor stängts och biblar har konfiskerats.

Sedan i februari gör ny lagstiftning gällande att alla religiösa samfund som inte är registrerade klassas som olagliga – något som Det tidiga regnets förbundskyrka drivit ett upprop mot.

Pastorn Wang Yi, som manade till civil olydnad bara några dagar före gripandet, riskerar nu upp till 15 års fängelse för uppmuntran till "omstörtande verksamhet" mot statsmakten.

- Oregistrerade religiösa samfund har setts som olagliga i myndigheternas ögon i många år, men det är först nu som det har formulerats i text vilket gör att regeringen har en ursäkt att agera som de gör, säger Poon.

ANNONS

- Det tidiga regnets förbundskyrka är en väldigt populär husförsamling. Wang var tidigare en framstående lärare inom juridik och blev pastor för några år sedan. Många välutbildade har följt efter honom, och det är ytterligare en orsak till myndigheternas tillslag.

Förvärrad situation

Men det är inte bara kristna som drabbats av den strängare lagstiftningen, också muslimer och andra trosinriktningar är hårt ansatta, betonar Poon.

I Xinjiang-regionen, där regimen länge har förföljt den muslimska uigur-minoriteten, har det lagstiftats att religiösa uigurer måste sitta i omskolningsläger.

- De religiösa samfunden har många följare och ses som ett hot mot staten. Syftet är att få fler att registrera sig så att regimen får större kontroll över sin befolkning.

TT

Fakta: Religionsfrihet råder enligt grundlagen

Kinas grundlag slår fast att det råder religionsfrihet i landet. Statens tidigare ”rätt att propagera för ateism” är borttagen. Ännu måste man dock vara ateist för att bli medlem i kommunistpartiet.

Religiösa samfund är också strikt övervakade och måste registrera sig under någon av de intresseorganisationer som finns för buddhism, daoism, katolicism, protestantism och islam. Dessa sorterar i sin tur under en särskild statlig myndighet för religiös kontroll.

Den största religionen är buddhism. Men det finns ett stort antal kristna kyrkor, både katolska och protestantiska. Endast katolska samfund som är fristående från Vatikanen är tillåtna: katolska grupper som ser påven som högste ledare verkar i det fördolda. Även bland protestanterna finns många kyrkor som inte är officiellt erkända.

Uppgifterna om antalet troende kineser varierar kraftigt. Eftersom många troende praktiserar sin religion i det fördolda är det svårt att få några exakta uppgifter. Officiellt beräknades antalet troende över 16 år till 100 miljoner år 2013, andra uppgifter talade om 300 miljoner.

Källa: Landguiden

ANNONS