Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Religiösa ledare höll tyst minut för terroroffren

Ett stort hav av blommor har nu bildats på St Ann’s Square i Manchester för att hedra offren i måndagens attack. Under onsdagskvällen slöt ett 30-tal religiösa ledare upp för att hedra offren och mana till kärlek och enighet.

Torget är nu fullt av blommor, nallar, tända ljus och hjärtformade heliumballonger. I ett av hörnen stod de religiösa ledarna tätt tillsammans på ett podium.

– Terroristen ville splittra vårt samhälle i måndags natt. Han dödade oskyldiga människor och ville orsaka friktion, men vi kommer inte låta honom lyckas, sa Mohammed Shafiq, ordförande för den muslimska organisationen Ramadhan Foundation, till människorna som samlats på torget.

Under tisdagen ska han själv ha blivit trakasserad av en för honom okänd man som helt oprovocerat armbågade honom för att få hans uppmärksamhet. Därefter ska mannen ha spottat honom i ansiktet och sagt ”Du dödar barn”. Det sporrade Shafiq att anordna onsdagens manifestation tillsammans med andra religiösa ledare.

– Låt oss visa vår solidaritet och skicka ett meddelande till världen, uppmanade Shafiq innan han bad publiken att fatta varandras händer och hålla en tyst minut för terrordådets offer.

 

"Jag kunde inte sitta hemma"

Utöver namnkunniga religiösa förgrundsgestalter som biskopen av Manchester, David Walker, och imamen Irfan Chishti från stadens centrala moské, fanns även mindre kända profiler såsom aktivisten Gulnar Banoo Khan Qadri.

– Jag jobbar med och för integration och jag brinner för Manchester. Alla stadens barn är mina och jag kände inte att jag kunde sitta hemma när jag såg vad som hände i måndags så därför har jag varit på stan, i princip i ett, sedan attacken skedde för att hjälpa behövande, berättade Gulnar för GP efter att manifestationen avslutats.

Så tillägger hon:

– Jag är kvinna, muslim, pakistanier och brittisk. Framför allt är jag en aktivist, inte en terrorist.

Känner du att klimatet hårdnat gentemot muslimer?

– Alla attacker leder till hat, oavsett vem som ligger bakom. Det har påverkat oss, men jag skulle säga att det skett i liten utsträckning och att de flesta stödjer oss. Jag har personligen inte känt av något hat. Folk är snälla, avslutar aktivisten Gulnar Banoo Khan Qadri.

Medan manifestationen pågår fortsätter blomhavet att växa. Strax efter att den avslutats smyger treåriga Jennifer Murkova fram och lägger ned ytterligare en blomma.

– Vi är så ledsna för det som hänt. Jennifer älskar Ariana Grande så om jag hade gått med henne på konserten hade hon kunnat bli ett av offren i attacken, resonerar mamma Aneta Murkova och kramar lilla Jennifer.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.