De stora mängderna is i delstatens inland har fått smeknamnet ”Ismageddon”.
De stora mängderna is i delstatens inland har fått smeknamnet ”Ismageddon”. Bild: Elaine Thompson

Rekordvarm december i Alaska

I vanliga fall är december en torr och kall månad i den nordliga delstaten Alaska. Så är inte fallet i år. December har redan bjudit på flera värmerekord i delstaten och den fuktiga luften har lett till isiga och svåra vägar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

Det var i den lilla staden Kodiak, på Kodiak Island i Alaska som man under söndagen uppmätte en temperatur på 19,4 grader Celsius. Det är den varmaste temperaturen som någonsin uppmätts under december månad i delstaten.

Delar av Alaksa som annars täcks av fluffig snö så här års har istället fått uppleva stora mängder blöt nederbörd.

– Normalt sett är december en torr månad i Alaskas inland eftersom den kyliga luften inte kan hålla särskilt mycket fukt. Fukten som kommer in bildar istället som ett fluffigt puder eftersom luften är så kall, säger Rick Thoman, forskare vid Alaska Center for Climate Assessment and Policy till Reuters.

ANNONS
Transportmyndigheten i landet menar att isen på vägarna inte går att få bort då det är minusgrader i marken.
Transportmyndigheten i landet menar att isen på vägarna inte går att få bort då det är minusgrader i marken. Bild: Rick Bowmer

De varmare temperaturerna har istället gjort att snön blivit tung och fuktig vilket bland annat fick taket till en mataffär i orten Delta Junction att rasa in, skriver Reuters. När snön sedan övergick till regn bildades istället stora mängder is vilket ledde till omfattande strömavbrott. Man fick också stänga av flera stora vägar i landet och även stänga ner flera arbetsplatser. De stora mängderna is i delstaten har också fått smeknamnet ”Icemageddon”, skriver Reuters. Transportmyndigheten i delstaten tror att den tjocka isen kommer ligga kvar länge i inlandet och man beskriver det som cement av is på vägarna.

”Is är extremt svår att ta bort när den väl har bundit sig till vägytan. Även om lufttemperaturerna var varma under #icemageddon2021 är det minusgrader i marken, vilket fick isen att binda till ytan", skriver Alaskas transportmyndighet på Twitter.

Varmt och vått vinterväder har blivit vanligare i Alaska under de senaste två decennierna vilket är ett tecken på klimatförändringar, menar Rick Thoman.

– Det här är precis vad vi förväntar oss i en värld som blir allt varmare, säger han till Reuters.

LÄS MER:Mer regn än snö när Arktis blir varmare

LÄS MER:Snöstorm på Hawaii – snöbrist i Colorado

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS