Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sörjande anhöriga samlas för kremation av en person som nyligen avlidit i sviterna av covid-19 i Delhi, Indien.
Sörjande anhöriga samlas för kremation av en person som nyligen avlidit i sviterna av covid-19 i Delhi, Indien. Bild: Manish Swarup/AP/TT

Rekordstor smitta i Indien – "som en storm"

22 patienter i västra Indien avled efter att deras syrgasförsörjning slutat fungera och allt fler sjukhus i landet larmar om att syrgasen snart tar slut.
Situationen i landet är dyster sedan en andra kraftig smittvåg dragit fram – och satt ett dödligt rekord.

Virusets framfart i Indien resulterade under onsdagen i ett dystert rekord – över 2 000 döda inom loppet av ett dygn, den högsta dygnssiffran i landet sedan pandemin bröt ut. Samma dag rapporterades nästan 300 000 nya fall av smittan.

Smittvågen har fått sjukvården att bågna under trycket. Allt fler sjukhus i storstäderna, framför allt i huvudstaden Delhi, rapporterar nu att syrgasen håller på att ta slut.

Under onsdagen avled 22 patienter på en intensivvårdsavdelning i den svårt coronadrabbade staden Nashik. Samtliga av patienterna intuberades i samband med dödsfallen och personal har kopplat det inträffade till en störning i deras syrgasförsörjning.

Stora cricketmatcher

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att en växande skara människor tvingas införskaffa syrgas och läkemedel till sina coronasjuka anhöriga på egen hand. Via appen Whatsapp skickas mängder av desperata meddelanden med vädjan om donationer och hjälp.

Indien befinner sig ännu i en förödande andra våg av smittan, som sedan den bröt ut i mars resulterat i över 3,5 miljoner nya rapporterade fall. Ökningen har både skyllts på muterade, mer smittsamma varianter av viruset, på stora cricketmatcher samt på firandet av den religiösa högtiden Kumbh Mela.

Stängda butiker

Landets premiärminister Narendra Modi är bekymrad.

– Situationen var under kontroll fram till för några veckor sedan, sedan kom denna andra våg som en storm, säger han i ett allvarsamt tal till nationen.

För att stävja smittvågen införde Delhi-området i veckan en veckolång nedstängning, och i delstaterna Maharashtra och Uttar Pradesh har alla icke-nödvändiga butiker stängts.

Hittills har indiska myndigheter rapporterat 15,6 miljoner fall av smittan och över 180 000 dödsfall.