Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Rekordstor död val flöt i land vid italiensk kuststad

Mycket har kretsat kring val den senaste tiden, särskilt i USA. Men Joe Biden väger lätt jämfört med den val som strandade i Italien i förra veckan.

Den kolossala kroppen uppges väga 70 ton och tros vara en av de största som någonsin hittats i Medelhavet. Den lokaliserades av den italienska kustbevakningens dykare utanför Sorrentos hamn, nära Neapel, i söndags, rapporterar BBC.

Enligt en tjänsteman hittades det döda däggdjuret när man upptäckte en ung, övergiven valkalv. Upptäckten av den ”lilla” valen ledde till att man hittade den stora valkroppen, troligen mamman. En större operation för att ta hand om kroppen inleddes och pågick fram till i onsdags.

LÄS MER: Ovanligt hajfynd i Lysekil fångades på bild

Bogserades av två fartyg

Det var strax efter att dykarna gjorde sitt fynd som kroppen flöt upp till ytan i sin storslagenhet. Tjänstemän beslutade då att genomföra den komplexa räddningsoperationen. Två fartyg var inblandade, och kustbevakningen bogserade den döda valen från Sorrento till hamnen i Neapel där den anlände på onsdagen.

En undersökning kommer att utföras av marinbiologer och andra experter för att fastställa dödsorsaken, säger en tjänsteman.

Det finns planer för att valets enorma skelett så småningom ska visas upp på ett museum, enligt BBC. Tills vidare är den strandade valen en gåta och en spektakulär syn som väcker förvåning och lite, eller stor, melankoli över ett trots allt sorgligt öde.

LÄS MER: Brugd skapade uppståndelse vid Styrsö

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.