Grundskoleelever på väg till skolan i Osaka, Japan. Bilden är en arkivbild.
Grundskoleelever på väg till skolan i Osaka, Japan. Bilden är en arkivbild. Bild: Yoshihiko Imai

Rekordmånga självmord bland barn i Japan

Rekordmånga barn i åldrarna 6-18 år tog livet av sig förra året i Japan, visar en undersökning. Familjerelaterade problem, dåliga resultat i skolan och relationen till andra barn tros vara några av faktorerna, rapporterar CNN.

ANNONS

I en årlig undersökning som görs av japans utbildningsdepartement framkommer det att 415 barn i skolåldern tog livet av sig förra året. Året innan var siffran 317 barn.

– Ökningen av antalet självmord är väldigt alarmerande, säger Eguchi Arichika vid utbildningsdepartementet till japansk media, enligt CNN.

I den årliga undersökningen samlar departementet in data kring självmord, mobbing och frånvaro. I rapporten framkommer det att att faktorer som familjerelaterade problem, dåliga resultat i skolan, relationen till andra barn och sjukdom var några av de faktorer som låg bakom självmorden. I över hälften av alla självmordsfall vet man dock inte vilka de bakomliggande faktorerna var, skriver CNN.

ANNONS

Även rekordhög frånvaro

I undersökningen framkom också att rekordmånga elever hade mer än 30 frånvarande dagar från skolan förra året.

– Resultatet visar hur pandemin har orsakat förändringar i skolmiljön och hemma miljön vilket har haft en påverkan på barnens mående. Jag vill att vi anstränger oss för att förmedla sätt som människor kan ta hjälp på, säger Eguchi Arichika, enligt CNN.

LÄS MER:Var femte ung känner sig deprimerad

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Det finns även flera hjälplinjer och stödsajter dit man vända sig om man själv eller någon man känner mår dåligt:

Minds självmordslinje

Självmordslinjen har öppet dygnet runt. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt.

Minds föräldratelefon

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10–15. Mer information finns här.

Jourhavande medmänniska

De har en telefonjour som är öppen för alla. De finns för att stötta, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns på telefonnummer 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 och 06 och på deras hemsida.

Bris

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om det du behöver hjälp eller stöd med. Numret är 116 111 och är linjen är öppen alla vardagar mellan 9–12 och 14–21. Det är gratis och du får vara anonym.

Spes

Anhöriga till personer som tagit sitt liv kan vända sig till Spes för stöd och hjälp. De som svarar har själva mist någon i suicid. Numret är 020-18 18 00 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19 och 22. Mer information finns på hemsidan.

1177

Vårdguiden kan svara på frågor om psykisk ohälsa. På hemsidan går det också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt.

Kyrkans SOS

Telefonjouren som nås på 0771-800 650 är öppen vardagar mellan 13–21 och helger mellan 16–21. Linjen är bemannad av volontärer och är öppen för alla. De driver även webbtjänsten SOS-brevlådan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS